reklama

Jak vysokou finanční rezervu s průměrným platem?

redakce dne 30. 11. 2011 - 16:04

Finanční rezerva je prvním krůčkem pro harmonické osobní či rodinné finance. Neděláme si legraci. Chronický dlužník sjednávající si jako na běžícím pásu spotřebitelské úvěry bude mít jen těžko nějakou rezervu.

Podle rad odborníků na finance se doporučuje mít v záloze nejméně finanční rezervu odpovídající třem měsíčním platům. Jsou-li vaše příjmy okolo průměrné hrubé mzdy, což je v čistém vyjádření přes 18 500 korun, bude vaše tříměsíční rezerva od 55 500 do 75 tisíc korun. Proč jsme uvedli onen interval? I dobře míněné rady se občas rozcházejí a někdo říká trojnásobek čistého příjmu, někdo naopak myslí násobek z hrubého platu. Čtěte také: Kam uložit peníze ze stavebního spoření?

O něco vyšší by měla být vaše finanční rezerva v případě, že splácíte hypotéku anebo jiný velký úvěr a současně máte manželku na mateřské či rodičovské dovolené. V tomto případě by finanční rezerva měla činit klidně i šestinásobek měsíčního příjmu. Podle výše uvedených kritérií pak něco mezi 111 až 150 tisíci korunami.

Kam uložit finanční rezervu?

Pro uložení finanční rezervy je nejvhodnější použít spořicí účet. Na trhu se dají najít taková konta, která mají dvouprocentní a vyšší úrokovou sazbu. Podívejte se na pět nejlépe úročených spořicích účtů.

Naopak nevhodné je nechávat peníze na osobním účtu. Úroky jsou v porovnání s jejich spořicími bratříčky zanedbatelné a budete zbytečně ztrácet část hodnoty peněz vinou inflace. Zbytečně budete v pokušení utratit část naspořených peněz. Kladně pro spořicí účty hovoří i fakt, že peníze máte k dispozici do několika pracovních dnů. Čtěte také: Proč je vhodné porovnávat spořicí účty