reklama

Jak začít podnikat v pěti snadných krocích

redakce dne 08. 08. 2013 - 01:00

Začátek podnikání je závislý na několika úkonech. Jejich zdařilé zvládnutí silně ovlivňuje pozdější úspěch a snižuje neúspěch.
 

Stát se úspěšným podnikatelem nebo podnikatelkou nemusí být složité, avšak jednoduché to rovněž není. Záleží na spoustě proměnných, se kterými se musíte popasovat, abyste se stali úspěšnými v podnikání. Ne všechny nástrahy se dají vyřešit levou zadní, avšak netřeba zoufat. Jestliže si zvolíte obor, který je blízký vašemu srdci, zájmům a zkušenostem, můžete udělat pověstnou díru do světa.

Čtěte také: Pět základních vlastností úspěšných lidí

Začátky podnikání

Před samotným podnikáním byste si měli ujasnit několik základních pojmů, abyste měli na zřeteli jediný cíl – touhu uspět. Představujeme vám pět základních termínů, které vás budou na vaší podnikatelské misi potkávat. Je vhodné si na všechny otázky poctivě odpovědět a provést nezbytné úkony, které vašemu byznysu mohou v začátcích hodně pomoci. A to i bez pověstného štěstí, které je rovněž nezbytné, ale nelze na něm dlouhodobě stavět.

Čtěte také: Dva nápady na podnikání

Motivace

Velkým tématem každého začínajícího podnikatele je jeho motivace. Sepište důvody, proč chcete podnikat a zároveň vypište i to, čeho se zároveň obáváte. Jestliže budete mít pocit, že nejste dostatečně motivovaní, je to spolehlivý indikátor k tomu, abyste váš podnikatelský záměr odložili na pozdější dobu. Je lepší být stoprocentně motivován, než tápat, jestli je podnikatelský plán životaschopný. Určitá míra pochybností je namístě, neboť avšak neměla by přerůst do nejistoty, kdy si nejste s ničím jisti.

Podnikatelský plán

Čím větší podnikatelský projekt připravujete, tím bude váš byznys plán podrobnější. V každém případě by v podnikatelském plánu neměla chybět vaše motivace, dále pak informace o trhu a o tom, kde vidíte případné slabiny. Jestliže se chystáte prodávat párky v rohlíku před obchodním centrem ve vašem městě, bude váš podnikatelský plán krátký, avšak jestliže se chystáte založit pekárnu, bude o dost rozsáhlejší. Nebojte se využít služeb profesionálů, kteří radí začínajícím podnikatelům co a jak a pomohou vám s lepším zmapováním budoucího trhu.

Čtěte také: Podnikání: Vlastní služby a produkty vs přeprodej?

Financování

Oddělte finance vaší nové firmy od těch vašich. V podnikatelském plánu si vymezte tvrdý strop pro čerpání peněžních prostředků, kterými budete v prvních měsících dotovat váš podnik. Počítejte i s tím, že se vám zvýší výdaje. Jestliže se chystáte čerpat bankovní úvěr, bude nezbytně nutné zajistit si dopředu odbyt. Banky vám potřebné zdroje půjčit mohou, ale budou chtít vidět, že máte nasmluvněnou produkci. V některých případech stačí i smlouva o smlouvě budoucí.

Čtěte také: Jak hledat a najít investora do podnikání?

Znalost problematiky

Jestliže spojíte budování byznysu s oblastí, která vás zajímá, jedno jestli na pracovní bázi nebo jako koníček, máte výhodu oproti podnikatelům, kteří oboru nerozumí a chtějí v něm uspět.

Máte-li v plánu založení internetového obchodu s prodejem psích obojků, nebudete potřebovat příliš hluboké teoretické nebo praktické zkušenosti. Naopak při hloubení studní nebo vedení účetnictví jsou již případné znalosti potřebné.

Správná nika

Nika je barokní pojem pro výklenek. V podnikání se tak označují skuliny na trhu, které jsou volné a čekají na své obsazení. Objevením správné niky můžete výrazně ovlivnit váš byznys model. Časy, kdy se dalo podnikat v takřka každém segmentu relativně s úspěchem již skončily. Věříte-li vašemu podnikatelskému projektu, máte reálnou šanci, že se uchytíte i ve vysoce konkurenčním prostředí.

Čtěte také: Franšíza nebo vlastní podnikání?

Podnikání je složité, ale nemá příliš velký význam se mu vyhýbat. Drobný živnostník připomíná mnohdy Ferdu Mravence. Kromě své hlavní podnikatelské činnosti musí mít povědomí o vedení účetnictví, legislativě související s podnikáním, komunikovat se státní správou, umět vést zaměstnance a brigádníky a v neposlední řadě udržet krok s trhem, konkurencí a zákazníky.