reklama

Jaké akcie si můžete koupit na českých burzách?

Josef Švejda dne 01. 10. 2010 - 08:00

Na českých burzách si můžete koupit akcie 24 společností, které podnikají jak u nás, tak v zahraničí. Můžete si tak namíchat zajímavé investiční portfolio energetických, finančních nebo telekomunikačních společností.

Význam držení akcií představuje pro investora jednu z nejpokročilejších dovedností. Akcie nejsou spořicí účet nebo termínovaný vklad, který si sjednáte v bance a po určité době získáte výnos. Svého druhu je nakupování akcií určitý typ dobrodružství, kdy předem neznáte výnos a současně riskujete pád cen, případně krach společností, jejich akcie vlastníte. Čtěte více: Výše poplatků při investování do podílových fondů

Goliáš českého burzovního trhu

V Česku můžete využít služeb několika typů burz. Nejznámější a největší burzou u nás je Burza cenných papírů Praha. Realizuje se na ní okolo 99 procent burzovních obchodů. Nabízí akciové tituly 14 společností. Avšak pro běžného investora, který má připraveno k investování několik jednotky tisíc korun není obchodování na Burze cenných papírů Praha (BCCP) určeno. Na BCCP může obchodovat jen člen burzy, dále pak Česká národní banka a ministerstvo financí.

Člen burzy musí předem složit základní kapitál ve výši 730 tisíc eur (cca 17,965 milionu korun) a zobchodovat měsíčně sumu alespoň pět milionů korun. avšak i člověk, který nemá připraveny miliony na základní kapitál, může na burze obchodovat. Respektive si najme někoho, kdo to za něj udělá. Jde tak o brokerské společnosti, které přijímají od svých klientů pokyny k nákupu nebo prodejů. Za tyto služby si nechávají platit poplatky. Kromě plnění vůle klienta nabízejí společnosti i analytické zázemí, kdy zkušení burzovní analytici vydávají pro svou klientelu investiční tipy. Čtěte více: Jak si Češi stojí při spoření na penzi

Můžete tak nakupovat akcie skrze brokerské společnosti už při vkladu několika desítek tisíc korun.

Akcie firem obchodující se na BCCP

AAA Auto Group (AAA), Central European Media Enterprises Ltd. (CETV), ČEZ, ECM Real Estate Investments (ECM), Erste Group Bank (ERBAG), Kit Digital (KITDG), Komerční banka (KOMB), New World Resources (NWR), Orco Property Group (ORCO), Pegas Nonwovens (PEGAS), Philip Morris (TABAK), Telefónica O2 (TELEC), Unipetrol (UNIPE) a Vienna Insurance Group (VIG).

David českého kapitálového trhu

Další možností, jak nakupovat akcie, je stát se členem RM-Systému, který provozuje Fio, burzovní společnost. Do stejné finanční skupiny spadá například i nově vzniklá Fio Banka, která se transformovala z Fio, družstevní záložny. RM-Systém patří co do objemu mezi zanedbatelné hráče. Ročně se na tomto kapitálovém trhu protočí okolo jednoho procenta všech peněz určených pro burzovní obchody. Jeho přínos je však zejména pro drobné investory klíčový. Nemusejí se stávat klienty brokerských společností a těm zadávat své příkazy. Čtěte více: Spočítejte si hodnotu peněz ve vašem finančním portfoliu

Pro vstup na RM-Systém je zapotřebí skutečně málo. Stačí zajít na jakoukoliv pobočku Fio banky a nechat si zřídit investiční účet. K jeho založení budete potřebovat občanský průkaz, číslo vašeho bankovního účtu. Dále pak číslo účtu ve Středisku cenných papírů, což se týká obchodů realizovaných v České republice a dále pak registrační číslo pro RM-Systém. Jestliže číslo účtu ve Středisku cenných papírů nemáte, stejně tak i registrační číslo pro RM-Systém, bankovní poradce vám ho na místě založí.

Poté se stačí přihlásit do internetové aplikace a začít obchodovat. Oproti BCCP nabízí RM-Systém akcie 24 společností, mezi které patří firmy jako je třeba Microsoft, Intel nebo Exxon Mobil.

Akciové tituly obchodované v rámci RM-Systému

AAA Auto Group, CETV, Česká spořitelna, ČEZ, Deutsche Telekom, ECM Real Estate Investments, Erste Group Bank, Exxon Mobil, Intel, JČ Papírny Větřní, Komerční banka, McDonalds, Microsoft, New World Resources, Nokia, Orco, Pegas Nonwovens, Philip Morris, Tatra, Telefónica 02, unipetrol, VIG, Vítkovice, Volkswagen.

I pro drobného investora není těžké namíchat si hezké investiční portfolio. Kvalitních společností, jejichž akcie si můžete koupit přímo z vašeho obývacího pokoje, je tak dostatek.