reklama

Jaký pořídit dárek k odchodu do důchodu pro novopečeného penzistu?

redakce dne 08. 09. 2014 - 00:00

Vybrat vhodný dárek pro budoucího penzistu nemusí být dvakrát snadné. Vypořádejte se se základními nástrahami výběru.
 

Odchod do důchodu je významné životní jubileum každého člověka. Blízká rodina, přátelé, ale také kolegové ze zaměstnání se chtějí s „jubilantem“ patřičně rozloučit a popřát mu plno štěstí do jeho další životní fáze. Různé druhy rozluček jsou běžné napříč všemi uvedenými skupinami. Stejně tak jako výběr vhodného dárku.

Už jste si někdy položili otázku: Co se dává k odchodu do důchodu? Může jít o dost ošemetnou záležitost. Nejdříve si zjistěte, kdo všechno se bude na daru podílet. Od toho naplánujte zhruba cenu. Poté zjistěte, co dotyčný nebo dotyčná mají rádi. Stačí se zeptat pár kolegů, kteří s dotyčnou osobou spolupracovali.

Pakliže stojíte před otázkou vhodného dárku co kolegyni k odchodu do důchodu, určitě neprohloupíte velkou květinou a sladkostmi.

Výběr dárku vychází ze znalosti obdarovávaného. Stejně jako při jiných situacích, ve kterých se dávají dary, předurčuje vhodný dar právě dobrá znalost dané osoby. Na druhou stranu neexistuje univerzální návod na ideální dárek. Proto je vhodné alespoň zevrubně znát obdarovávanou osobu. Čtěte také: Máme doma seniora

Dárky pro důchodce

U dárků pro důchodce platí jedno zásadní pravidlo, mělo by jít o maximálně praktický dárek, ze kterého se bude senior těšit co nejdelší dobu. Za dobrý příklad může posloužit výpravná kniha, cestopis nebo návod na předělání nepojízdné rachotiny na elegantního veterána.

Obligátní dárky typu dárkový koš nebo láhev vína a bábovku nechte na náhodných známých nebo pro Červenou Karkulku.

Čemu se raději vyhnout

Určitě se vyhněte pokleslým dárkům, které hraniční s oplzlostí. Upomínkové předměty připomínající intimní partie těla také nebývají to pravé ořechové. Je rovněž třeba zvážit, jestli je budoucí penzista váš kolega anebo nadřízený. Jestliže nadřízený, měly by být dárky více než vkusné a pokud možno neutrální. Pro všechny příjemce bez rozdílu na jeho sociální statut by dary neměly být nevkusné a rádoby vtipné.

Rozhodně nepořizujte seniorovi nic živého. Domácí mazlíček vyvolá stejný údiv jako společnost v podobě striptérky nebo striptéra.

Penzista kolega

V pracovním kolektivu je výběr dárků považován za více formálnější a nemusí cílit přímo na zájmy obdarovávaného. Nemusí být nouze ani o jinak nevkusné a nevhodné dary lechtivějšího charakteru. Jestliže se dotyčnému líbí, případně se jimi rád obklopuje, padne váš výběr zřejmě na úrodnou půdu. V opačném případě se takovýmto darům raději vyvarujte. Nic nezkazí láhev dobrého a kvalitního alkoholu. Avšak v případě že příjemcem je abstinent nebo alkoholik, zvolte raději jiný dar. Vnímání kvality daru závisí na hloubce kolegiálních vztahů. Čím méně dotyčného znáte, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že minete jeho vkus. Čtěte také: Jak vybrat dobrý domov důchodců

Dárky pro seniory během roku

Poslední skupinu představují různé dary předávané během celého roku. Dárci napříč všemi skupinami (rodina, přátelé, kolegové) musejí zohlednit osobnost dotyčného a zároveň vhodnost daru třeba podle ročního období. Nesportovec těžko ocení lyže v červenci nebo zájezd do Alp s výstupem na Matterhorn.