reklama

Jednomilionáři se nepovažují za bohaté

redakce dne 25. 09. 2014 - 00:00

Naspoření milionu korun není příliš složité, pouze časově náročně. Přesto nepatří nejnižší sedmimístná suma mezi závratné částky.
 

Již dříve jsme spočítali, že pro naspoření jednoho milionu korun stačí pravidelně odkládat menší sumu peněz. Odpovědný člověk s průměrnými příjmy dokáže milion korun naakumulovat před dosažením čtyřicítky. Vlastníci jednoho milionu korun a více se nepovažují za bohaté osoby. Vyplývá to z kvalifikovaných průzkumů i z rozhovorů lidí s milionem na bankovním kontu. Čtěte také: Jak investovat milion korun

Tento pocit sdílejí jednak opravdoví milionáři, tak i ti, kteří milion korun například vyhráli nebo zdědili.

Milion korun nepředstavuje nikterak závratnou sumu. Jako úspory na horší časy jde o dobrou částku.

Proč je milion korun málo?

Za milion korun je možné pořídit plno věcí, avšak nelze z něho vyžít. Jde o dobrý základ pro dlouhodobé investice s cílem získat dostatečné budoucí zajištění na stáří. Pro rentiérský život není tato sumu příliš vhodná. Bez vhodných investic, například do podnikání, nelze čekat žádný velký průlom v rozmnožení finančních prostředků.

Milion jako základ

Ne každého však láká dynamické rozmnožování peněz prostřednictvím agresivního investování nebo dokonce tvorby vlastního byznysu. Jestliže jste však milion korun našetřili během jedné dekády a je vám méně než 50 let, máte dobře namířeno k vybudování dostatečné finanční rezervě, která vám zajistí spokojenou penzi. Stát průměrnému důchodci vyplatí zhruba dva miliony korun. Přidáte-li k tomu vlastní peníze, budete mít i ve stáří nadstandardní příjmy. Čtěte také: Odcházíte do důchodu? Než umřete, dostanete přes dva miliony korun

Život z renty? Více peněz

Pro pohodlný život z renty je zapotřebí více peněz. Přesné číslo je silně individuální, proto se nedá jednoduše sdělit. Mělo by být tak vysoké, aby výnosy pokryly veškeré životní náklady a zároveň dostatečným způsobem udržely hodnotu celého jmění. Neexistuje ani obecně platný vzoreček, kterým by se předpokládaná výše stanovila.

Milionářem může být během svého života každý. Nemusí jít nutně o milion korun na běžném účtu, nýbrž třeba o nemovitost, kterou aktuálně splácíte. Jakmile skončíte s hypotékou, máte majetek v milionové výši. To jen tak na okraj. Čtěte také: Kolik milionů korun zajistí slušnou penzi?