reklama

Jen tři banky nabízejí úpravu vzhledu platební karty

Josef Janda dne 19. 08. 2010 - 08:00

Před několika lety začaly banky nabízet tzv. image kartu. Česky řečeno si klienti mohli na platební kartu nechat vytisknout vlastní obrázek. Banky ve svých reklamních kampaních zdůrazňovaly, že jde o image klienta. Kolik stojí pořízení image karty a jaké banky nabízejí úpravu těchto karet?

V současné době nabízí vlastní úpravu platebních karet tří bank. Banky se tak snaží zaujmout část svých klientů a nabídnout jim další služby. Pořízení image platebních karet je v bankách zpoplatněno.

Platební karta se dá pořídit od 49 korun až po dvě stovky. Česká spořitelna a ČSOB zpoplatňují vytvoření image karty jednorázovým poplatkem, Komerční banka si účtuje roční poplatek.

Česká spořitelna: Karta podle Vás

Česká spořitelna si za image kartu s názvem Karta podle Vás naúčtuje poplatek 199 korun. Služba je určena pro majitele debetních karet. Cena platí pro vydání anebo pro vyrobení náhradní karty. Jestliže klient požádá o výrobu vlastní karty s obrázkem a má u České spořitelny sjednané Osobní účet ČS, banka mu vydání nové karty nebude účtovat.

„Přidanou hodnou je třeba právě možnost mít platební kartu s designem, který nemá nikdo jiný,“ řekl Miloslav Křečan, ředitel Kartového centra České spořitelny. „Klient si vzhled své karty jednoduše změní podle svých představ,“ dodal Křečan.

Nástroje pro vytvoření vlastního obrázku jsou umístěné na webových stránkách www.kartapodlevas.cz.

Image karta ČSOB

Československá obchodní banka nabízí pro své klienty Image kartu. Pro majitele Aktivního a Exkluzivního konta vydá ČSOB Visa Classic image kartu bezplatně, stejně tak i studenti, kteří si vlastní vzhled karty objednají ke svému účtu. Ti obdrží Visa Classic Student.

Pro ostatní, kteří budou chtít získat image kartu si musejí připravit 200 korun a dostanou kartu Visa Classic. U ostatních platebních karet nelze službu zřídit. Vlastní obrázek je možné si nechat na kartu umístit i v případě, že jste klienty Poštovní spořitelny.

„Zkušenosti KBC ukazují, že 75 procent všech držitelů karet dává přednost vlastnímu designu a že neváhá kdykoliv vyměnit svou dosavadní kartu, dostane-li možnost zvolit motiv na její lícové straně,“ řekl již dříve Martin Eyberger, výkonný manažer segmentu Bydlení, úvěry a platební komfort ČSOB.

Moje karta Komerční banky

Nahrát si vlastní obrázek anebo využít předpřipravenou galerii obrázků je možné i s platebními kartami Komerční banky (KB). Ta nabízí několik karet s vlastním obrázkem.

Namísto poplatku za vytvoření image karty účtuje Komerční banka každým rokem poplatek za užívání image karty. Ten se pohybuje v rozmezí 49 až 99 korun ročně. KB nabízí pro vytvoření image karty zvláštní webové rozhraní na adrese www.mojekarta.cz.

Banky ceny karet mění

V září 2009 byly poplatky za zřízení image karty mírně odlišné než letos. Česká spořitelna službu vlastního vzhledu karty zvýšila o devět korun z předchozích 199 korun. ČSOB má cenu stejnou a to 200 korun. Komerční banka upravila cenu za vlastní vzhled platební karty nejvíce. Zatímco loni si ji klienti mohli pořídit za 390 Kč, letos je to nejvýše 99 korun. Avšak banka si poplatek účtuje každoročně.