reklama

Děti, dům, práce aneb Jistá nejistota

redakce dne 09. 01. 2014 - 00:00

Pořízení potomka nebo nového bydlení je potřeba pečlivě naplánovat. Ne vždy se dá počítat s úplně všemi možnými scénáři.
 

Nejvhodnější čas na založení rodiny nebo ke sjednání hypotéky nenastane nikdy. Vždy se objeví nějaká nepříjemná životní situace, která vás přinutí odložit pořízení nemovitosti na hypotéční úvěr nebo zbrzdí příchod potomka. Jenže čas na to, až se to bude hodit nejlépe, nemusí přijít. Spíše než o nastolení nejlepší možné situace je vhodnější ošetřit případná rizika, která vyplývají z přirozených, leč mnohdy nepříjemných důvodů, které se nám mohou přihodit.

Představujeme vám několik základních variant, které vás mohou v životě potkat. Ne vždy se na ně dá dopředu připravit. Dají se však podniknout kroky, které jejich působení zmírní. Alespoň po finanční stránce.

Ztráta práce

Nejčastějším důvodem, proč sejde z hypotéky nebo potomka, je náhlá ztráta zaměstnání. Nikdo zaměstnaný si ji jistě dobrovolně nepřeje skončit v práci, leč se najdou výjimky potvrzující pravidlo.

Ztráta práce i přes svá negativa propadu příjmů má v řešení životních situací své místo. Odpovědné jedince nutí do vytváření nadstandardní finanční rezervy, která je mnohdy vyšší než běžně doporučovaný trojnásobek měsíčních výdajů. Jestliže jste si naplánovali pořízení nemovitosti na úvěr a nyní před sebou nemáte perspektivu jistého místa, raději se do hypotéky nepouštějte. Může se vám stát i taková nepříjemnost, že v přiměřeně dlouhé době nedokážete najít nové místo s odpovídajícím platem. Něco jiného je, když už hypotéku čerpáte a ztratíte práci. V tomto případě těžko odložíte své závazky do doby, než opět budete mít příjmy.

Potomka raději oželte

Plánujete-li se svým protějškem potomka a nyní po nocích pilně praktikujete aktivity vedoucí k jeho pořízení, je vhodné je utlumit. Nemáme na mysli, abyste nyní s partnerem či partnerkou přestali úplně. Na místě je určitá dávka obezřetnosti a opatrnosti. Stejně jako v předchozím případě nevíte, kdy se vám podaří sehnat odpovídající zaměstnání. Jste-li žena, je to další pádný argument, neboť hledat si novou práci a být v očekávání, není pro budoucího zaměstnavatele žádná výhra a někteří s vámi budou chtít ukončit pracovní poměr, jakmile se o tomto „detailu“ dozví. Zákoník práce na tyto situace pamatuje, ale není všemocný.

Jiná situace platí tehdy, kdy již potomka máte anebo očekáváte jeho příchod. Nezbývá vám nic jiného než zatnout zuby a případně vzít jakoukoliv práci. Někdy je rozdíl mezi bytím pod mostem a nebytím pod ním opravdu malý.

Rozchod nebo rozvod

Plány na společnou domácnost financovanou na úvěr nebo společného potomka padají tehdy, dojde-li k rozchodu nebo rozvodu mezi partnery. Pokud již není cesty zpět a vy se rozcházíte v době, kdy jeden z partnerů splácí hypotéku, není vše ztraceno. Nabízí se několik možností, jak vše vyřešit. Ne vždy jsou však nabízené alternativy vhodné pokaždé.

Majetek se dá snadněji dělit, než péče o potomka. Stále lepší si rozdělit polovinu nábytku ze společně obývané reality, než si plánovat střídavou péči o ratolest.

Smrt blízké osoby

Doslova morovou ranou je ztráta blízké osoby. V tomto případě se vám život změní nejvýrazněji ze všech uvedených alternativ. Smrt je nepředvídatelná a naděluje nemilosrdné šrámy na duši. Úmrtí blízké osoby se dá „ošetřit“ vhodným typem pojištění a nastavením pojistného plnění.

Připravit se nejlépe na nepředpokládané situace je pouhý začátek pro zvládání budoucích úkladných životních překážek. Ne na všechno jde vytvořit jednoduchý jízdní plán, podle kterého se budete ubírat v případě nastalé nepříznivé události.