reklama

Kam investovat malé částky

redakce dne 03. 04. 2018 - 00:00

Pro investování malých částek existuje celá řada příležitostí. Zaměříme se na tradiční formu a způsob investování – do otevřených podílových fondů.

Malou částkou se obecně myslí suma do jednoho tisíce korun. Možností, kam takto malou částku investovat, je celá řada. Zaměříme se na kolektivní investování.

Pro drobné investory, kteří mají k dispozici omezený rozpočet, je nejvhodnější kolektivní investování prostřednictvím otevřených podílových fondů. V Česku jsou v nabídce zhruba dva tisíce fondů, ze kterých si lze vybrat. Úplní začátečníci by měli postupovat na základě výsledku investičního dotazníku, který s nimi projde odpovědná osoba (finanční poradce, pracovník banky). Na základě investičního dotazníku zjistí, jací jsou investoři a zda jim vadí případné ztráta (případně jak vysoká). Neméně důležitým ukazatelem je i jejich averze k riziku. Teprve poté mohou přikročit k výběru vhodného investičního fondu.

Investujeme malé částky

Investice do podílových fondů je možné realizovat již od 300 korun (například do podílových fondů České spořitelny). Banky a investiční společnosti nabízejí investiční příležitosti za jeden nákup podílových listů v rozmezí 300 až 500 korun.

Jak investovat?

Pro investice je v internetovém bankovnictví vhodné založit trvalý příkaz k úhradě a nastavit ho pravidelně každý měsíc. Dlouhodobějším investováním malých částek dochází k průměrování nákupních cen. Délka doby, po kterou se investuje, zajistí, že kupujete cenné papíry jak v dobách, kdy jsou na svém historickém maximu (tj. trhu se daří) i na minimech (recese, krize).

Přijatelné riziko

Každý podílový fond má doporučený investiční horizont, jehož je vhodné se držet. Čím nižší potenciál k riziku, tím je horizont kratší.