reklama

Kam investovat peníze

redakce dne 21. 12. 2011 - 16:16

Přemýšlíte, kam investovat peníze? Možností máte plno. Několik základních možností vám představíme.

Předně si musíte rozmyslet, jak velkou částku chcete investovat, na jak dlouho a co by mělo být cílem vaší investice. Jinak budou postupovat ti, kterým je 25 let a chtějí si vytvořit finanční portfolio na stáří. Zcela jiný postup zvolí lidé těsně před důchodem anebo ti, kteří chtějí zhodnotit volné peníze v předem daném časovém horizontu. Čtěte také: Jak nejlépe a správně investovat 1000 korun měsíčně

Dalším kritérium je i otázka, jaké investiční produkty využít. Stručně si je probereme.

Otevřené podílové fondy

Otevřené podílové fondy mají tu výhodu, že se do nich dá investovat již od stokorunových položek. Na trhu jich je veliké množství, takže není problém si z nich vytvořit vlastní investiční portfolio. Investice do fondů můžete volně navyšovat a snižovat, případně je přerušit anebo ji zcela zrušit.

Investiční certifikáty

Investiční certifikáty fungují podobně jako otevřené podílové fondy. Nabízejí je investiční společnosti, u kterých si je můžete koupit. Oproti podílovým fondům jsou investiční certifikáty levnější na následnou správu, tzn. zaplatíte z nich nižší poplatky.

Programy životního cyklu

Jestliže si nechcete lámat hlavu nad tím, jaké podílové fondy sjednat, nabízí se vám rovnocenná alternativa k fondům. I při investování do programů (fondů) životního cyklu si můžete vybrat z nabízených investičních strategií. Někteří používají programy životního cyklu namísto penzijního připojištění. Stejně jako u otevřených podílových fondů platí, že do fondů životního cyklu lze investovat již v řádech stokorun.

Akcie

Pro investice do akcií se na investora kladou vyšší nároky, než je tomu například u podílových fondů či programů životního cyklu. Kromě vyšší znalosti je zapotřebí mít připravenou vyšší peněžní sumu, která bude investována. Pro pravidelnou investici je vhodné vynaložit částku v jednotkách tisíc korun.

Toto je pouze základní výčet možností na otázku, kam investovat peníze.