reklama

Kam investovat v 60 letech

redakce dne 04. 11. 2011 - 13:55

Je vám plus mínus 60 let a pomalu připravujete metr ke stříhání než půjdete do důchodu? I v tomto předdůchodovém věku můžete investovat. Nejvhodnějším produktem je penzijní připojištění nebo zajištěné podílové fondy.

Penzijní připojištění je produkt, který se nejvíce vyplatí těm, kteří si ho sjednají na pětileté období, což je nejkratší možná doba k tomu, abyste z něho mohli po dosažení věku 60 let vybrat veškeré vklady, včetně státního příspěvku. Zde je vhodné zvážit, kolik máte peněz.

Jestliže si můžete dovolit odložit jen 500 korun, získáte od státu příspěvek 150 korun. Pokud máte peněz nazbyt, můžete odložit až 1500 korun měsíčně. získáte tím na základě daňové optimalizace daňový odpočet. Úspora na daních by tak po daňové reformě mohla dosáhnout až 2280 korun. Čtěte také: Případová studie: Penzijní připojištění nebo akcie?

Máte-li peněz nazbyt, jsou pro vás vhodné i zajištěné podílové fondy, které garantují minimální možný výnos. Jde sice o nízko likvidní formu investice, neboť peníze uložené v podílových fondech je nutno ponechat po předem stanovenou dobu, kterou stanoví správce fondu. Předčasné ukončení investice v zajištěných podílových fondech znamená nutnost zaplatit sankci. Čtěte také: Jak investovat do podílových fondů