reklama

Kam s volnými miliony?

redakce dne 05. 08. 2011 - 00:00

Relativně triviální otázka, která se však po zamyšlení, jak s volnými penězi naložit, nejeví, až tak úplně jednoduše. Možností, jak peníze utratit je nespočet a každého napadne celá řádka alternativ. Auta, domy, cesta kolem světa, nová žena… Se zhodnocováním peněz si však málokdo láme hlavu.

Na chvíli předpokládejme, že vám doslova do klína spadlo několik milionů korun. Řekněme, že jde o částku pěti milionů. Víte, jak byste postupovali dále? Zcela na rovinu, pět milionů korun nejsou žádné peníze. Těžko s nimi vyžijete do důchodu, pokud je vám teprve dvacet let. Naskýtá se tak otázka, co s volnými penězi udělat. Existuje nepřeberné množství variant. Dovolujeme si vám nastínit tři možné scénáře, jak se k penězům zachovat.

Pět milionů korun investujte…

Chcete-li zachovat hodnotu peněz a současně z nich získat i vyšší výnos, který jen nepokryje inflaci, investujte. Vyvarujte se jednorázové investici. Stejná pravidla jako pro drobné investování platí i pro větší částky. Abyste zbytečně nenakupovali aktiva na jejich cenovém vrcholu, rozdělte celou částku do malých, zato pravidelných investic. Nakoupit měsíčně balík akcií za 100 tisíc korun je mnohem lepší způsob, než vše vsadit na jednu kartu a pořídit si akciové portfolio, jehož hodnota vám během roku spadne o třetinu. Čtěte více: Nakupujte akcie podle ukazatele P/E

Investovat můžete jak do akcií, tak i otevřených podílových fondů, investičních certifikátů nebo ETF. Na začátku si stanovte – nejlépe písemný – plán investic, abyste mohli pravidelně kontrolovat, zda-li se ho držíte.

…anebo je uložte na úrok

Druhou možností, jak s čerstvě nabytými pěti miliony korun naložit, je jejich vložení na některý z vkladových produktů a získat z nich předem známý úrok. Ještě než se tak rozhodnete, Rozdělte celou sumu na několik menších. Důvodem je pojištění vkladů, které se vztahuje na částky do 100 tisíc eur (zhruba 2,431 milionů korun). Rozložení vkladů proveďte na několik účtů v několika bankách. Rozdělit pět milionů korun na tři účty, ale v rámci jedné banky nebo družstevní záložny znamená, že při vzniklých potížích získáte jen oněch 100 tisíc eur a ekvivalentní částku přepočtenou na české koruny. Čtěte více: Proč je vhodné porovnávat spořicí účty

Peníze můžete utrácet

Třetí možnost, co s penězi udělat, je jednoduchá. Prostě je rozprášíte. Pamatujete, jak jste prohýřili vaši první výplatu? Podobně to jde i s pěti miliony korun. Namísto kupování panáků zelené v lokálu čtvrté cenové, si můžete vyrazit do nóbl restaurace, kde panák kvalitního pitiva vyjde na jeden oběd v běžné restauraci. V této fázi vám neporadíme. Zastáváme tezi, že peníze se musejí vydělávat a pokud nějaké máte, tak i o ně pečovat, abyste o ně zbytečně nepřicházeli. To se však nevztahuje na roztočení peněz za pití a panenky.