reklama

Studentské účty

redakce dne 23. 08. 2010 - 14:55

Banky rozdělují své klienty podle několika skupin. Jednou z nich jsou žáci a studenti. Pro ty vytvořily banky a družstevní záložny zvláštní účet, který je nazýván jako studentský účet nebo studentské konto. Oproti osobním účtům jsou studentské účty vedeny bezplatně a nabízejí více výhod pro jejich majitele.

Přehled studentských účtů

Studentské účty jsou zřizovány mladým lidem, zejména pak studentům, kteří studují střední, jazykovou, vyšší odbornou nebo vysokou školu. Od banky získají účet bezplatně, anebo za malý poplatek. A k tomu navíc i další bezplatné služby, jako je vydání platební karty nebo bezplatné vedení kontokorentu.

Řada bank nabízí bezplatné výběry z bankomatů vlastní bankovní sítě. Jiné banky studentům neúčtují poplatky za výběry peněz v zahraničí, avšak bankomaty musí opět patřit do sítě banky nebo její mateřské společnosti.

Mezi bankéři platí pravidlo, že studenti jsou stejně jako většina dalších bankovních klientů konzervativní a pokud si zřídí účet v jejich bance, už nikdy neodejdou do jiné. Proto studentům nabízí bezplatné produkty.

Studentské konto vs účet pro mladé lidi

Několik bank se zaměřuje i na mladé lidi, kteří nestudují. Jediným omezením, stejně jako u studentů, je jejich věk. Konta pro mladé se ničím neliší od běžných osobních účtů nebo studentských účtů s jediným rozdílem, že buďto nejsou zpoplatněna anebo jen symbolicky.

Kde lze založit studentský účet nebo účet pro mladé

Česká spořitelna
Československá obchodní banka
GE Money Bank
Komerční banka
Poštovní spořitelna
Oberbank AG pobočka Česká republika
UniCredit Bank Czech Republic
Volksbank
Waldviertler Sparkasse von 1842 AG