reklama

Práce budoucnosti: Kdo se uplatní?

redakce dne 17. 01. 2014 - 00:00

S rostoucí komputerizací a robotizací profesí dochází k úbytku pracovních míst. Přesto ještě celou řadu profesí stroje nezastanou.
 

Ve Velké Británii v 19. století rozbíjeli dělníci tkalcovské stroje. Hněv byl zaměřen na to, že jim stroje bere práci. Na začátku 21. století se do hledáčku ohrožených míst dostali lidé pracujících ve službách jako například prodavači, sekretářky a stenografky. Vyhráno nemají ani bankovní či poštovní úředníci nebo taxikáři. O svá místa se mohou bát i lékárníci či překladatelé i tlumočníci. Na první pohled různá zaměstnání. Pod povrchem jsou právě tyto profese ohroženy zaváděním výpočetní techniky a přicházející robotizací. Čtěte také: Trend budoucnosti: Práce seniorů v důchodu

Za několik desítek let zastanou roboti i takovou práci, jako je ošetřování a péče o seniora.

Nyní se roboti angažují především v průmyslu. Výroba automobilů by bez neživých pomocníků byla jen těžko představitelná. Čtěte také: Komu hrozí nezaměstnanost?

Vzdělání, peníze a uplatnění

V uplynulém století po skončení 2. světové války platila definice, že čím lepší vzdělání, tím se člověk může uplatnit v prestižnějším zaměstnání. S tím souviselo i náležité ohodnocení.

Tato rovnice přestává pomalu platit. Například ve Spojených státech nebo v severských zemí Evropy dochází k nasycení pracovního trhu. Vzdělaná pracovní síla s univerzitním vzděláním prvního či druhého stupně zastává pozice, které odpovídají absolventům středních škol. A to jak z hlediska jejich kvalifikace a nároku na tuto práci, tak i z pohledu odměňování. Přestává tak fungovat výtah do lepší společnosti a vyššího příjmu zvaný vysoká škola. Čtěte také: Jak vypadá profesionál?

Kreativní profese mají zelenou

Rutinním profesím pomalu vyzvání umíráček. Jakoukoliv práci může vykonávat stroj, dříve nebo později ji zastane. S příchodem počítačů je takovýchto strojů mnohem více, než jen tkalcovské stavy. Není na místě si myslet, že co nyní počítače nezvládnou, nebudou umět ani v budoucnu. Již nyní obchodní či fastfoodové řetězce zavádějí dotykové pokladny, které mají za cíl nahradit tradiční povolání pokladní.

Již nyní se mohou bát o svá místa tisíce lidí v provozovnách rychlého občerstvení. McDonalds chystá zavádění dotykových pokladen, které budou znamenat propuštění mnoha pokladních po celém světě. Zaměstnanci tohoto fastfoodového gigantu se již nyní třesou před automatem na hamburgery. Ten jich nyní dokáže vyrobit až 360 kusů tohoto pokrmu za hodinu.

To však není vše. Budoucí zaměstnanost mas bude ovlivňovat i přizpůsobivost na měnícím se trhu práce. Již nyní vedou americké univerzity své studenty k tomu, že jejich zaměstnání či profese vzniknou za pět či deset let. Čtěte také: Struktura nezaměstnanosti se v budoucnu promění

I do budoucna platí zásada, že ten, kdo bude zastávat kreativní povolání, bude mít vyhráno. Nyní jsou na vzestupu především programátoři, správci sítí, lékařští asistenti nebo designéři. Lékařský asistent není přímo lékař, avšak ani zdravotní sestra. Osoba s tímto zaměřením vykonává zdravotní prohlídky, stanovuje jednodušší diagnózy nebo asistují při operacích.

Zaměstnání budoucnosti

Přesto zaměstnání budoucnosti nepatří pouze kreativním profesím. Nyní platí, že ztráty práce se nemusí obávat ti, kteří pečují o druhé. Se zvyšujícím se věkem dožití přibude význam pečovatelů a ošetřovatelů starých lidí. I do péče o staré lidi zřejmě zasáhnou roboti, ne všichni se však budou chtít nechat ošetřovat neživým strojem.

Je vysoce pravděpodobné, že s mizením stávajících profesí a pracovních míst přibudou nová. Pouze platí jedna univerzální poučka – s vyšším vzděláním roste pravděpodobnost, že vás stroje nahradí o trochu hůře.

Věk v hlavní roli

Již nyní evidují úřady práce armády nezaměstnaných padesátníků, kterým během posledních hektických dvou dekád od sametové revoluce ujel vlak. Tito lidé jen velmi obtížně hledají nové uplatnění. A to buďto z hlediska, že po jejich práci a službách není mezi zaměstnavateli zájem, tak i proto, že současný kult mládí nechce pracovníky s pěti nebo šesti křížky. Poptávku chlebodárců nyní uspokojují vitální třicátníci a čtyřicátníci dostatečně vzdělaní a přiměřeně kvalifikovaní. Do budoucna se tento trend převrátí. I nyní nedoceněný padesátník najde dobře ohodnocenou práci. Avšak nečekejme tuto dobu před rokem 2030. Čtěte také: Tuzemský trh práce má nevyužité rezervy