reklama

Kdo si půjčuje malé peníze?

redakce dne 04. 04. 2014 - 01:00

Menší finanční sumy si půjčují lidé, kteří žijí od výplaty k výplatě. Postrádají disciplínu a zároveň cíle, ke kterým by mohli směřovat.
 

Podle zástupců neziskových dluhových poraden, které jsme oslovili, jde ve většině případů o podobný scénář.

Dlužník se dostane do nepříjemné situace, kdy musí zaplatit vyšší částku. Protože nemá vytvořenou finanční rezervu a jeho nejbližší okolí jako je rodina, partneři a přátelé, jsou rovněž bez dostatečných úspor, sahá po řešení rychlé půjčky. Peníze dostává a řeší jimi danou situaci.

 

Nejslabším místem celé anabáze je splacení dluhu. Část dlužníků ho splatí bez problémů. Někteří se však dostávají do dalších potíží, neboť jim vypadl další příjem, ze kterého chtěli rychlou půjčku splatit. V těchto případech rostou sankce a dlužník se ocitá v dluhové spirále, na jejímž konci může být exekuce a v některých případech i žádost o oddlužení.

Rychlé půjčky se často používají pro vytloukání klínu klínem, tj. jeden úvěr se použije na splacení splátky jiného závazku.

Když chybí soudnost

Jestliže se někdo zadluží, jedno jestli si vezme malou půjčku před výplatou anebo sjedná standardní spotřebitelský úvěr v bance, měl by snést i následky takovéhoto činu. V jedné epizodě Krotitelé dluhů se dlužnice a především pak její otec rozohňoval, že stát dopustil to, že se jeho dcerunka předlužila. Tvůrci pořadu dokonce požádali tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska o komentář. Ten však v konzervativním duchu pouze řekl, že stát vytváří pravidla, avšak každý je za svůj pohyb po hřišti zodpovědný sám za sebe.

Podobné je to i s komentáři na diskusních fórech pod články, které se týkají věřitelů a dlužníků. Minimum diskutujících nehledá primárně chybu u sebe, nýbrž na třetí osobě, která dopustila, že se lidé mohou bezproblémově zadlužit na tři generace dopředu.

Jak z bludné pasti ven

Největším problémem lidí, kteří využívají rychlé půjčky nejsou ani tak nízké příjmy, jako absence dovednosti hospodaření s penězi. Každý z nás má ve svých financích skryté rezervy, o kterých neví.

Nejsnazší cestou je snížení výdajů. Projděte pečlivě každý výdaj. Některé mohou být úplně zbytečné a v hospodaření představují příliš velkou zátěž. Druhou možností, která je však o něco složitější a dlouhodobější, je pokus o zvýšení příjmů. Další brigáda se rovněž nehodí pro každého. Poslední věcí je vedení domácího účetnictví.

Nečekejte žádné zázraky. Než se finančně stabilizujete, může uběhnout klidně i rok.