reklama

Když úspory dojdou

redakce dne 19. 10. 2012 - 00:00

Vytváření finanční rezervy je odpovědné a žádoucí finanční jednání. Problém nastává tehdy, když úspory dojdou.
 

Vaše úspory můžete vyčerpat takřka kdykoliv. Stačí k tomu souhra několika negativních vlivů a z celkem slušné rezervy se stane velká tučná nula. Někdy je však potřeba peněz větší, než je váš aktuální finanční majetek. V tomto případě musíte finanční prostředky sehnat jinde.

Nejčastější varianta je půjčka od rodinných příslušníků, přátel a známých, ale také od bankovních či nebankovních institucí.

Dvě alternativy

Nedostatek peněz v rámci úspor lze překlenout pomocí úvěru. Prvním způsobem je kontokorent nebo spotřebitelská půjčka. Druhou možností pak úvěr z kreditní karty. Oba způsoby mají něco do sebe. Zatímco povolené přečerpání účtu (kontokorent) a spotřebitelská půjčka se úročí od prvního dne čerpání úvěru, u kreditních karet běží po předem danou dobu bezúročné období.

Řízení úvěru na kreditní kartě

Nejčastější délka bezúročného období úvěru na kreditní kartě je okolo 45 dnů. Některé banky nabízejí toto období i o několik týdnů delší. Je vhodné mít na paměti, jak dlouho vám zbývá do bezplatného období. Po uplynutí této lhůty nastává druhá fáze, kdy bance platíte relativně drakonické úroky. Alespoň při srovnání s běžnou spotřebitelskou půjčkou. Kreditní karta tak má své opodstatnění. Nevýhodou mohou být vyšší poplatky za vedení úvěrového účtu a „kreditky“.

Vytváření rezervy

Zcela opačnou situací je získání finanční rezervy zpět do výchozích hodnot. Máte-li stabilní příjem, je to jen otázkou času, kdy se dostanete zpět na původní hranici. Ta může být pro každého jiná.

Základní výše finanční rezervy by měla činit alespoň trojnásobek měsíčních výdajů. S měnící se životní situací se výše úspor mění od trojnásobku či šestinásobku až třeba po dvanáctinásobek měsíčních výdajů.

Jinak budete rezervu tvořit tehdy, když nemáte odpovídající příjmy, respektive hospodaříte s vyrovnaným anebo dokonce schodkovým rozpočtem. Tady je nutné vzít do ruky papír a tužku. Sestavte si rozpočet a na straně výdajů škrtejte co to půjde. Co je asi vůbec nejtěžší, je důsledně dodržování toho, co máte na papíře.