reklama

Klady a zápory státem podporovaných finančních produktů

redakce dne 13. 04. 2011 - 00:00

Stavební spoření a penzijní připojištění jsou finanční produkty, které peněžně podporuje stát. Stačí splnit několik podmínek a k vašim penězům získáte další z eráru.

Na jednu stranu je příjemné získat od státu další peníze. Sjednáte si finanční produkt, splníte několik podmínek a stát plní. Jde o vhodný způsob pro každého, kdo má alespoň trochu peněz navíc, jenž nebude během dané doby potřebovat. Horší je to pro toho, kdo by peníze měl, ale nemůže je postrádat příliš dlouho.

Dvacet tisíc krát šest nebo šest tisíc na pět let

Stavební spoření a penzijní připojištění vážou smluvně peníze na šest, potažmo pět let. Kromě toho musíte splnit i další podmínky. U stavebního spoření je vázací doba šestiletá. Abyste získali maximální možnou státní podporu, měli byste na svůj účet u stavební spořitelny ročně poukázat 20 tisíc korun. Stát vám pak vyplatí deset procent, maximálně dva tisíce korun. Jestliže budete potřebovat peníze dřív, než za šest let, budete muset státní podporu vrátit. Navíc budete muset uhradit 15procentní daň z úroků vložených peněz a připsané státní podpory.

Jestliže jste si založili stavební spoření před 1. lednem 2004, bude pro vaši smlouvu platit pětiletá vázací doba. Maximální vklad je omezen na částku 18 tisíc korun, ze které dostanete nejvýše 25 procent, což je 4500 korun. Počítejte však s 50procentní speciální daní samotné státní podpory, která je v tomto případě 2250 korun.

Dostanete-li se v průběhu spoření do finančních potíží, můžete snížit podle potřeby splátku stavebního spoření, aniž byste o tom museli vyrozumět stavební spořitelnu. Podobně fungují i penzijní fondy. Jen nezapomeňte, že ze snížených vkladů vám bude vypočten a následně i vyplacen snížený příspěvek státu.

Penzijní připojištění: Za stovku padesát korun

Než si sjednáte penzijní připojištění, vyplatí se trochu přemýšlet. Abyste získali minimální státní podporu ve výši 50 korun, budete muset každý měsíc vložit sto korun. Částka doslova zanedbatelná. Drobný fígl spočívá v tom, že si nemůžete „penzijko“ předplatit, jako je tomu třeba u životního pojištění nebo u stavebního spoření. Každý měsíc musí přijít na účet penzijního fondu předem sjednaná částka. Pokud by se tato platba zpozdila byť o jediný den, penzijní fond nedostane od státu na tuto částku státní podporu. Bližší informace o posledním možném dnu, na který je nutné peníze poukázat, vám sdělí klientská linka penzijního fondu, u kterého máte sjednanou smlouvu.

Abyste mohli bez postihu vybrat peníze nastřádané na smlouvě k penzijnímu připojištění, musíte splnit dvě podmínky. První z nich je, že spořit musíte alespoň po dobu 60 měsíců. Další podmínkou je, že s penězi můžete volně nakládat po dosažení 60 let věku. Jestliže nesplníte jednu anebo žádnou z těchto podmínek, vracíte státu veškeré dosud připsané státní podpory. Z těch navíc budete muset odvést i srážkovou daň ve výši 15 procent.

Jak je vidět, podmínky nejsou příliš tvrdé. Jen se ke svým penězům nějakou dobu nedostanete, nechcete-li vracet státní příspěvky a platit z nich srážkovou daň.