reklama

T. G. Masaryk a bankovky: Stokorunová a pětitisícová

redakce dne 24. 03. 2018 - 15:52

Výraznou historickou osobností v moderním Česku je T. G. Masaryk. Nejedna bankovka nese Masarykovo portrét. Podívejte se, na jakých státovkách a bankovkách je Masaryk vyobrazen.

První prezident, osvoboditel a zakladatel moderního Československa Tomáš Garrigue Masaryk toho stihl za život dost. Vystudovat, oženit se s Američankou Charlottou Garrigue, se kterou si vyměnili příjmení a vychovat čtyři děti. Jedna ze tří dcer, Eleanor narozená v roce 1890, zemřela čtyři měsíce po porodu. Ve vrcholné politice později vynikl Masarykův syn Jan.

Během toho všeho zformoval Tomáš G. Masaryk výraznou politickou protiváhu dosluhující rakousko-uherské říši a z tehdejších českých zemí vytvořil nový stát. Na tento heroický výkon měl tehdy nadprůměrně dlouhý, 87letý život, což je požehnaný věk i dnes. Nicméně vitalita Masarykovi vydržela až do pozdního věku.

Nabitý život Tomáše Garyka Masaryka a přínos pro všechny si dodnes připomínáme. Proto nemohl chybět ani na tehdejších bankovkách a poštovních známkách. Zvyk dávat na poštovní známky stávající prezidenty (a předtím krále a císaře) je celosvětový. Dostat se na bankovky coby žijící hlava státu je o poznání těžší. Masarykovi se to podařilo v roce 1931, kdy byla vydána stokorunová bankovka. Tehdy byl na jejím rubu. V roce 1993 se konečně dostal na lícní stranu a to bankovky v nejvyšší pětitísicové nominální hodnotě.

Prohlédněte si bankovky s Masarykem

T. G. Masaryk na stokorunové bankovce z roku 1931
Stokorunová bankovka z roku 1931, na které je T. G. Masaryk na rubu.

T. G. Masaryk na stokorunové státovce
Masaryk je rovněž na stokorunové státovce.

T. G. Masaryk na pětitisícové bankovce z roku 1993
Na pětitisícové bankovce z roku 1993 již masarykův portrét zabírá přední, lícní stranu.