reklama

Modelové investiční portoflio: Akcie, bitcoiny a zlato

redakce dne 18. 03. 2014 - 00:00

Zlato je obvyklým doplňkem investičního portfolia. Nyní se o přízeň investorů dělí spolu s bitcoiny. Obezřetnost je namístě.
 

Zařadit do investičního portfolia bitcoiny není příliš šťasný nápad. Tato virtuální měna nemá příliš dlouhou historii a je vysoce volatilní. Její hodnota padá na dno či naopak k vrcholům pokaždé, když se v médiích objeví nějaká kladná či záporná zmínka s ní spojená.

Proto je vhodné vytvořit si investiční plán, abyste měli černé na bílém, že jste chtěli investovat právě do bitcoinu a ne třeba do dividendových akcií. Plán vám může sestavit plno osob, od bankovního poradce přes finančního až po specializovaného investičního makléře. Pro každého investora se hodí jiný investiční plán, stejně jako jiný typ aktiv a jeho poměr v investičním portfoliu. Čtěte také: Kam investují američtí miliardáři

Definice cílů jako základ

Jestliže vám někdo poradil, abyste část peněz zainvestovali do bitcoinu nebo do zlata, nemuselo jít o příliš dobrý nápad, avšak ani ne o špatný. Vždy záleží na tom, co si od investování slibujete a jaké máte cíle.

Pro snazší pochopení jsme sestavili investiční plán namíchaný ze tří složek – virtuální měny bitcoin, zlata a akcií, coby cenných papírů, které patří z hlediska uvedených aktiv mezi tradiční.

Poslední ranou pro bitcoin je jeho medializace. Jakmile o něm začnou mluvit babičky na návsi, je pozdě na investice. Lepší je raději zrealizovat prodej a vydělat na vlně, která žene neznalé investory do náruče ztráty.

Přiměřený výnos a riziko

Felix Mužný je čtyřicetiletý otec od rodiny se dvěma malými dětmi. S manželkou Zuzanou žijí v dvougeneračním rodinném domku spolu s jeho rodiči. Felix pracuje jako programátor a Zuzana je spolumajitelkou firmy zpracovávající účetnictví podnikatelům a firmám. Oba manželé mají příjmy, které je řadí mezi vyšší střední třídu, potažmo afluentní (bonitní) klientelu. Čtěte také: Bitcoin, zlato, akcie: Dejte pozor do čeho investujete

Felixovým požadavkem je, aby o jednou odložené peníze nepřišel, respektive z nich získal trvale rostoucí hodnotu. Nelíbí se mu přílišná volatilita, kterou má bitcoin po každé negativní zprávě v médiích. Zlato se mu líbí, avšak dává větší přednost akciím, dluhopisům a termínovaným vkladům.

Pokud by Felix chtěl do svého portfolia zařadit uvedená aktiva, jako je bitcoin, zlato a akcie, tak by měl postupovat podle jednoduchého klíče. Bitcoin by měl tvořit maximálně jedno procento jeho finančního majetku, zlato mezi pěti až deseti procenty a akcie pak okolo poloviny. Zbytek peněz je vhodné mít uložené v depozitech. Stále lepší je mít nulovou reálnou hodnotu než ztrátu jdoucí do jistiny. Čtěte také: Kde koupit investiční zlato?