reklama

Další možnosti využití hypotéky

redakce dne 23. 04. 2012 - 00:00

Hypoteční úvěry slouží primárně ke koupi nemovitosti. Úvěr je krytý částí hodnoty reality, ve které dlužník bydlí.
 

Existují několik možností, na které si lze vzít od banky hypoteční úvěr. kromě standardní situace, kdy hypotéku použijete na nákup nemovitosti, ve které přímo bydlí, jde ještě o hypotéku na nebytové reality a americká hypotéka.

Posouzení žádosti o hypoteční úvěr se vychází z bonity, tj. kvality žadatele.

Hypotéka na nebytové nemovitosti

Trochu krkolomný název této pasáže znamená, že hypotéku můžete sjednat i na takové nemovitosti, ve kterých nebydlíte. Jde třeba o chaty či chalupy určené k rekreačním a volnočasovým účelům.

Počítejte však s tím, že banky u nemovitostí určených na nebytové účely snižují procentní loan to value ratio (LTV, hodnota nemovitosti). Namísto obvyklých zhruba 75 procent hodnoty z nemovitosti tak může být LTV 50 procent. Navíc v době hospodářské recese se hypoteční úvěry na rekreační objekty příliš neposkytují.

Banky k tomu vede přirozená obava, že nemovitost, která není určená pro bydlení, nemusí být v očích jejích vlastníka v případě finančních problémů dostatečně atraktivní, aby se jí její majitel snažil udržet.

Americká hypotéka

Vlastníte-li již nemovitost a potřebujete si půjčit peníze, které vám banka v rámci bezúčelové půjčky neposkytne, můžete využít tzv. americké hypotéky. Princip je podobný jako u standardní hypotéky.

Na základě zastavení nemovitosti vám banka půjčí část peněz z její odhadní hodnoty. Oproti hypotečnímu úvěru jsou na amerických hypotékách vyšší úrokové sazby. Banky opět raději půjčí tomu, kdo zastaví nemovitost, ve které současně bydlí.

Finanční instituce i v tomto druhu případů vychází z toho, že si vlastník nenechá dobrovolně vzít střechu nad hlavou.

Hypoteční kalkulačky

Pro celý proces přidělování některé z výše uvedených typů hypoték se používají hypoteční kalkulačky. Ty mají za úkol odhalit slabá místa, kterých si žadatel o úvěr nemusí na první pohled všimnout. Tím, že se kromě příjmů vyplňují i výdaje jako jsou různé měsíční platby v podobě nájmu, splátek jiných úvěrů, výživného apod. získá hypoteční makléř komplexnější představu o budoucím dlužníkovi.