reklama

Mýty o pasivním příjmu

Eva Nachtmannová dne 15. 10. 2010 - 08:00

Přísloví Bez práce nejsou koláče znali již naši předci. Někteří lidé si však myslí, že příjem aniž by museli cokoliv udělat, není utopie, ale realita. Zapomínají však na to, že i lidé, kteří se mohou pasivním příjmem pochlubit, museli něco udělat.

Ležet na kanapi, pít pivo a hartusit na svět kolem, dokáže kdekdo. Avšak zvednout se z gauče a jít pracovat, je pro většinu povalečů takřka nadlidský úkol. Pasivní příjem je, stejně jako jiný příjem, založený na práci a nápadu. Je tisíc lidských činností, které pasivní příjem ani zdaleka nepřipomínají.

Chodit každý den do práce, kde se musíte bavit s kolegy a poslouchat hloupého šéfa, se jistě nikomu příliš nechce. Nedej bože, aby se po něm jeho nadřízený ještě chtěl nějakou práci. Jenže pokud chce někdo mít pasivní příjem, bez práce to opravdu nejde. Vhodným příkladem je starobní důchod. Člověk před pobíráním této sociální dávky pracoval několik desítek let, aby na stará kolena mohl odejít na odpočinek. Jsou však aktivity, které vám vygenerují peníze, aniž byste museli pracovat tři a více dekád. Čtěte více: Jaký budu mít důchod? Záleží na redukci výpočtového základu

Dobře se oženit/provdat

V pohádkách jde hloupým Honzům jen o jedno. Zbalit nějakou princezničku a do konce života nehnout ani prstem. Alternativou v dnešní době je nabalit dívenku, jejíž rodiče jsou takzvaně „za vodou“. Ty budou chtít pro své dítko jen to nejlepší. Bonus v podobě bytu nebo automobilu se vždy hodí. V opačném případě se dívka provdá za bohatého muže, který ji zahrne penězi, luxusem a možná i láskou. Čtěte více: Jak si udržet peníze? Neženit se, nemít děti a skrblit!

Loterie nebo dědictví

Získat první výhru v Sazce vám zajistí pohodlný bezpracný život. Podobné je tomu i s dědictvím po nějaké zapomenuté tetičce, co měla v centru Prahy palác. Jenže obě možnosti mají pravděpodobnost nejméně jedna ku několika milionům. Proto sázení anebo hledání tetiček nemá valný význam.

Sluneční elektrárna

Koupit kus půdy anebo na střechu namontovat sluneční kolektory by mohlo být dobrou možností, jak si zajistit pasivní příjem. Jenže fotovoltaikou na střeše rodinného domku toho příliš nevyděláte. Navíc budete muset investovat několik stovek tisíc na nákup potřebného zařízení. Čtěte více: Od příštího ledna si připlatíme za zelenou elektřinu

Podle výpočtů jedné stavební spořitelny, která půjčuje lidem peníze na pořízení slunečních panelů, získají majitelé rodinných domků po patnácti letech zhruba sto tisíc korun. Je však pravdou, že mezitím dojde ke splacení úvěru nutného pro pořízení elektrárny a vy během této doby nezaplatíte ani vindru za elektrickou energii.

Nutno podotknout, že za patnáct let bude sluneční elektrárna natolik nevyhovující, že ji budete nutno vyměnit za funkční. Což může znamenat další úvěr za předpokladu, že se ceny této technologie nesníží natolik, aby šli pokrýt z onoho stotisícového výnosu. Čtěte více: Jak si spořit na důchod? Dlouhodobě a po malých částkách

Kdo usiluje o pasivní příjem?

Lidi lze rozdělit do několika skupin. jedna skupina pracuje a pohádkám o pasivním příjmu si nechá leda zdát. Druhá skupina lidí přemýšlí, jak si pasivním příjmem vydělá co nejvíce peněz. A konečně do třetí patří ti, kteří kromě běžné práce i zkoušejí vydělávat peníze pasivně. Čtvrtá skupina, která je nejmenší, to jsou ti, kterým se to povedlo. Ale těch je opravdu jen hrstka. Čtěte více: Střední třída: Kdo patří do základní vrstvy obyvatel každého civilizovaného státu?