reklama

Na co nezapomenout v novém roce

redakce dne 01. 01. 2017 - 23:00

Nový rok je ve znamení předsevzetí. Přesto nikdo neřeší, na co nezapomenout z pohledu osobních financí.
 

Zkontrolovat nastavení internetového bankovnictví, nahlédnutí do portfolia smluv od vašich finančních produktů anebo naplánování reálného rozpočtu na nový rok. To jsou úkoly, které jsou důležité pro vaše finanční zdraví. Přinášíme čtyři body, se kterými byste neměli otálet.

Čtěte také: Při spoření je důležitý cíl, ostatní jde už samo

Kontrola trvalých příkazů

Trvalé příkazy lze nastavit na dobu určitou či neurčitou. Je proto vhodné je překontrolovat, abyste se v novém roce nedočkali nemilého překvapení v podobě pozastavení plateb. Zvlášť u citlivých finančních produktů jako je třeba stavební spoření anebo splácení hypotéčního úvěru by vám dočasné prodlení plateb zbytečně přidělalo vrásky na čele.

Kontrolu příkazů provedete pohodlně a rychle z domova prostřednictvím internetového bankovnictví.

Rebalancování smluv

Neuškodí, když jednou za rok nahlédnete do vašich smluv k finančním produktům. Zvláště nutné je to u pojistných smluv, u kterých se doporučuje jejich rebalancování (tj. aktualizovat) jednou za tři až pět let. Jestliže jste v uplynulém roce rekonstruovali své bydlení anebo dokonce stavěli nové, zaměřte se na hodnotu, na kterou je nemovitost pojištěna.

Čtěte také: Revize uzavřených smluv se vyplatí

Je možné, že jste si stavebním zásahem zvýšili hodnotu reality, avšak pojistná smlouva reflektuje původní hodnotu. Odborně se tento stav nazývá podpojištěnost. V případě pojistného plnění byste od pojišťovny dostali méně, než kolik činí hodnota nemovitosti.

Revize financí

Roční inventura osobních financí patří ke každoročním povinnostem každého odpovědného spořínka. Zjistíte, jak jste si vedli v uplynulém roce a co se vám z hlediska financí povedlo anebo naopak, kde se nezadařilo. Revize osobních, případně rodinných, financí má význam zejména pro plánování úspor v nadcházejícím roce.

Čtěte také: Základem spokojeného života je vytváření úspor

Plánování úspor

Pod heslem plánování úspor myslíme především stanovení reálných finančních cílů. Abyste nestavěly vzdušné zámky, vycházejte při plánování financí z předchozího roku. Dobrým předsevzetím je splatit v novém roce veškeré dluhy, které máte. Případně se zaměřit na takovou půjčku, která má nejvyšší úrok.

Čtěte také: Rozdíly mezi úsporami a finanční rezervou

Výše uvedené je pouhopouhým základem, co a jak udělat. Abyste byli skutečně finančně odpovědní, je nutné se do celého procesu plánování financí a následné realizaci úspor ponořit hlouběji.