reklama

Na kdy načasovat odchod do důchodu?

Josef Janda dne 01. 02. 2011 - 00:00

Snem každého člověka je odchod do důchodu. Jenže pro přemýšlivé a pragmaticky založené lidi není odchod na odpočinek žádnou výhrou. Spíše naopak.

Ještě než se rozloučíte v práci s kolegy a naposledy za vámi klapnou dveře zaměstnavatele, musíte vykonat mnoho úkonů. České správě sociálního zabezpečení musíte doložit, že vám vznikl nárok na starobní důchod. Tuto nutnou administrativu byste měli začít alespoň rok předtím, než se odeberete na zasloužený odpočinek. Proč zrovna rok? To pro případ, že by se vyskytly nějaké komplikace při shánění nutných dokladů, které potřebujete k žádosti o výplatu starobního důchodu. Čtěte více: Jak na starobní důchody v roce 2011

Současně se však můžete připravovat i na to, až ráno nebudete muset vstávat z postele a někam chodit. Pro řadu novopečených důchodců je to doslova šok. Jde o nabourání denního režimu, kdy jste byli zvyklí být většinu dne mimo domov. I když si myslíte, že máte to nejnudnější a nejstereotypnější zaměstnání na světě, dlouhé dny, které budete trávit spolu s partnerem anebo dokonce sami, vás přesvědčí o opaku. Čtěte více: Jak se zajistit na stáří

Proč je načasování ochodu do důchodu důležité?

Před samotným odchodem do důchodu byste si měli položit několik otázek. Mezi ně patří i ty, jestli nebudete chtít ještě nějaký čas pracovat. Zpočátku třeba na plný úvazek, poté třeba na poloviční a v poslední fázi docházet do zaměstnání na jeden den v týdnu s tím, že když nepřijdete, nic hrozného se zase až tak nestane.

Lidé před odchodem do důchodu často uvádějí, že budou mít konečně čas na své koníčky, vnoučata anebo třeba jen na tiché přemítání o životě. Realita je však mnohem drsnější. Zvládnout dobře přechod ze zaměstnání do období podzimu života nemusí každý unést. Zejména muži ve věku nad 65 let patří mezi nejrizikovější skupinu z pohledu dokonaných sebevražd a motivace k sebevraždám.

Osamělý způsob života, onemocnění, smrt partnerky, odchod ze zaměstnání, ztráta smyslu života a nečinnost jsou hlavní motivací vedoucí starého člověka k sebevraždě. Zdroj: časopis Kriminalistika, číslo 1/2000.

Se stářím jde ruku v ruce snižování vaší zdravotní a duševní kondice. Pokud se k tomu přidá i pocit méněcennosti, je zaděláno na složitý problém. Ten se navíc často nepodaří uspokojivě vyřešit. Jediným vysvobozením je pak pro starého člověka a jeho okolí paradoxně jeho smrt. Zkuste si představit, že ze dne na den ztratíte své síly a budete značně odkázáni na pomoc ostatních.

Třetí věk není jen klišé

Jestliže se chystáte do důchodu anebo v něm už jste, můžete čas, který vám ještě zbývá, využít k smysluplným aktivitám. Můžete například začít cestovat. I když víme, že český důchodce penězi zrovna nehýří, lze si několikrát ročně vyrazit z kopýtka a jet třeba do zajímavých měst v Česku. Pokud vás nebaví prohlížet si památky a kostelíčky, můžete začít třeba s nějakým sportem. Na vrcholovou úroveň se zcela určitě nedostanete, ale udržet si kondici plaváním, dlouhými procházkami nebo jízdou na kole zvládne téměř každý. Populárním sportem německých a rakouských důchodců je severská chůze, která využívá teleskopických hůlek. Ty tolik nenamáhají klouby na nohou a v kolenou. Čtěte více: Jak vysoký je průměrný důchod českého důchodce?

Mezi stále oblíbenější kratochvíle důchodců patří vzdělávání. Především pak o univerzity třetího věku, které nabízejí bezplatné kurzy pro lidí nad určitou věkovou hranici. Titul tím na stará kolena už nezískáte, ale budete v kontaktu s vašimi vrstevníky a lidmi z řad vyučujících. Navíc se něco nového naučíte a tím budete mít zajímavé podněty vedoucí k diskusím s vašimi přáteli a dalšímu podnětnému sebevzdělávání.

Pokud máte dobré nervy, můžete ve stáří hlídat rozjívená vnoučata, případně je doučovat to, co ve škole vaši pravnuci nezvládli. Měli byste si však uvědomit, že vaše děti se budou snažit o to, udělat si z vás hlídacího babičku/dědečka. Pokud nechcete strávit podzim života coby vychovatel/ka rozjívené zvěře, měli byste se naučit říkat ne. A jsme opět u vzdělávání. Pokud neumíte odmítat, naučte se to. Alespoň si ušetříte část duševních sil nad tím, že váš vnuk nedokáže sečíst celé kladné jednociferné číslice.