reklama

Komu prospívá nátlak stavebních spořitelen?

redakce dne 08. 04. 2016 - 00:00

Před časem pročišťovaly stavební spořitelny své klientské kmeny. Tato praxe je i nadále využívaná.
 

Před třemi lety začaly stavební spořitelny poprvé ve své historii masivně pročišťovat kmeny svých klientů. Ne všechny to dělaly chytře a citlivě a řada případů se dostala do hledáčku médií, nejen odborných. I dnes se stavební spořitelny chovají podobně jako před lety. Pečlivě kontrolují kvalitu klientského portfolia. Jakmile zachytí rozpor s obchodními podmínkami, je zle. Není proto neobvyklé, když píší svým klientům. Čtěte také: Stavební spořitelny vypovídají smlouvy. Často bez pádného důvodu

Obrátil se na nás čtenář Jiří T. z Prahy. Od jeho stavební spořitelny mu přišel dopis, ve kterém je nabádán, aby do určitého data dospořil chybějící částku. Pakliže tak neučiní, vypoví mu stavební spořitelna smlouvu kvůli porušení všeobecných obchodních podmínek. Jde o zastrašování klienta na základě neplnění smlouvy, anebo snaha stavební spořitelny vyvázat se od vyplácení přemrštěných úroků? Od každého trochu, ve stresu není pouze klient, nýbrž i samotná stavební spořitelna.

Bezkonkurenční úrok

Máte-li smlouvu ze stavebního spoření staršího data, jistě se těšíte z vyšší úrokové sazby, než kterou byste nyní mohli získat z depozit. Budete-li žádat banku anebo stavební spořitelnu o úvěr, bude úroková sazba za úvěr plus mínus podobná té, kterou vám stavební spořitelna nyní vyplácí. Zde se právě bere tenze stavebních spořitelen, které se snaží snižovat náklady (samy díky nízkým úrokům za úvěry nic moc nevydělávají).

Peněz na finančním trhu je dostatek a jsou levné, neboť se úrokové sazby pohybují nízko. Odtud se bere i stres stavebních spořitelen, které nechtějí přespříliš úročit vklady. Proto informují klienty, že porušily obchodní podmínky. Stavební spořitelny požadují a často oprávněně, aby jim klienty doplatil dlužnou sumu za daný rok a do určitého data. Stavební spořitelny na to možná spoléhají a úmyslně pročišťují klientské kmeny. Čtěte také: Stavební spoření v průběhu času

Výchova k disciplíně?

Anebo je zde druhá možnost, která by byla ostatně žádoucí a relativně kladná. Tou je výchova k finanční disciplíně skrze všeobecné obchodní podmínky. Ostatně tato varianta je notně přitažená za vlasy. Avšak ponechali jsme ji jako alternativu. Stavební spořitelny budou horko těžko kohokoliv vychovávat.