reklama

Nedělejte při spoření na stáří základní chyby

redakce dne 14. 08. 2017 - 00:00

Spoření na důchod je dlouhodobou záležitostí. Na vybraných příkladech si ukážeme, jakých nejčastějších chyb se vyvarovat.

Přinášíme čtyři typové příklady, kterak spořit na penzi. Dva způsoby jsou mírně řečenou za hranou – buďto si dotyčná osoba v příkladu nespoří nic, anebo hodně málo. Jeden ze střadatelů postupuje správně – odkládá část peněz, avšak nevyužívá dobře různé depozitní a investiční produkty. Poslední spořínek kráčí po pomyslné zlaté střední cestě. Využívá dostupných možností ke spoření a zároveň má v rámci svých finančních možností vhodně diverzifikováno. Jména osob jsou vymyšlená, stejně tak i jejich životní situace.

Non-stop bez úspor

Věra si nespoří na penzi nic, veškeré peníze utratí. Její krédem je, že se mají peníze točit. Svou výplatu pravidelně roztáčí. Tu za šminky, jindy za oblečení, nebo za dovolenou. Částečně jí čas od času zadotuje náhodná známost. Jinak Věra na budoucnost nemyslí. Žije přítomností.

Čtěte také: Pětistovku měsíčně investovat nestačí

Tento přístup je pro řadu Čechů a Češek častý a bohužel špatný. Stejně jako Věra mají lidé v hlavě mylný pocit, že času je dost a důchod hrozně daleko. Teprve až začnou odkládat část peněz na penzi si uvědomí, že tak měli činit již v minulosti.

Symbolické úspory

Ani Vojtěch není zářným příkladem pro odpovědné spoření na penzi. Jeho úspory jsou spíše symbolické. Kdysi spořil stokorunu, po změně podmínek státní podpory začal odkládat 300 korun. Na stavební spoření odkládá 800 korun měsíčně. U Vojtěch je hlavní problém, že si ze svého platu může dovolit odložit mnohem větší částku, než je uvedených 1100 korun.

S penzijními produkty se dá doslova a do písmene čarovat a kouzlit.

Bez problémů by mohl pravidelně odložit dvojnásobek, po pravidelných čtvrtletních odměnách i čtyřnásobek současné sumy. Plánovaný odchod do důchodu má nastavený za 15 let. Do té doby by mohl díky zvýšeným úložkám naspořit daleko větší sumu, než je tomu nyní.

Disciplína ano, investice ne

Oproti tomu Hana, o které jsme psali již dříve, a která je jednou z postav případových studií knih Spořit nebo investovat a Zajištění na stáří, myslí na svou budoucnost. Především stáří jí nenechává chladnou. Po uhrazení hypotéky a návratu z rodičovské dovolené začala odkládat každou volnou korunu. Ohled bere i na svou rodinu, kterou nechce zanedbávat. Přesto dělá jednu drobnou chybu. Své úspory nediverzifikuje a zároveň ani, přes svůj dlouhý investiční horizont, nevyužívá investičních produktů. Úspory na důchod odkládá výhradně do penzijního připojištění, stavebního spoření a na termínovaný vklad.

Čtěte také: Připravujeme se odpovědně na stáří

Své jednání zdůvodňuje prozřetelností a důrazem na jistotu. Vkladové produkty, vyjma penzijního připojištění, jsou ze zákona pojištění do ekvivalentu částky 100 tisíc eur. Škoda je, že nevyužívá investičních produktů, se kterými by mohla v čase lépe zhodnotit své volné peníze. Částečně se okrádá o výnosy, které by pro ni v dlouhých horizontech byly dobrým spojencem.

Investice a státem podporované produkty

Felix je podobně laděný jako Hana. Též se nerozpakuje odložit každou volnou korunu a má nastavenou i minimální částku, kterou pravidelně investuje. Rovněž využívá veškeré dostupné finanční produkty, které podporuje stát (kapitálové životní pojištění, stavební spoření, doplňkové penzijní spoření). Nebojí se investovat do otevřených podílových fondů a do investičních certifikátů. Čas od času nakoupí akciový index S&P 500.

Čtěte také: Milion za 25 let od 1 500 Kč měsíčně

Felixovi nejde nic vyčíst, postupuje správně – finanční portfolio má produktově i institucionálně namixováno.