reklama

Proč neinvestovat všechny peníze najednou

redakce dne 10. 04. 2012 - 01:00

Máte nutkání investovat větší sumu peněz? Ještě než tak učiníte, zvažte několik možností.
 

Investování patří mezi rizikovější formy zhodnocování kapitálu. Peníze lze vložit třeba do firmy nebo půjčit známému, který podniká. Mezi pasivnější formy jsou investice do akcií, otevřených podílových fondů či do investičních certifikátů. U všech těchto možností platí základní pravidlo. Neinvestujte všechny peníze, které máte k dispozici.

Milionová houpačka

Celý proces investování větší sumy peněz si můžeme ukázat na jednoduchém příkladu.

Felix Mužný zdědil po babičce milion korun. Do této doby neměl s investováním žádné zkušenosti. Tedy když pomineme investiční životní pojištění, které mu kdysi v mládí sjednal jeho kamarád, jenž v té době pracoval finanční poradce.

Výše jmenovaný tak má několik způsobů, jak s penězi naloží. Může si splnit pár pomíjivých dětských snů anebo peníze věnovat třeba charitě. Po diskusi s několika kamarády – investory – se Felix rozhodl, že za všechny zděděné peníze nakoupí akcie a podílové listy. Nakoupit akcie za milion není nic neobvyklého. Tedy v tom případě, že nejde o veškeré vaše peníze.

Felix nakoupil tituly přes RM-Systém a čekal na zhodnocení. Podlehl zvěstem, že se na burze dají vydělat nějaké peníze. Zvěsti jsou sice do určité míry pravdivé, ale nesmí se jim příliš věřit. Stalo se, že po dvou měsících od nákupu začala hodnota jednotlivých akcií klesat. Co s tím? Právě tato situaci dokonale prověří psychiku investora. V podstatě existuje několik přístupů, co dělat, aby případný pokles, neboli volatilita, byl co nejméně příjemný.

Investujte postupně

Abyste předešli výkyvům v hodnotě vašeho portfolia, nakupujte akcie po menším množství, zato však častěji. Máte-li milion korun, můžete investovat třeba po dobu tří let. Každý měsíc nakoupíte cenné papíry za 30 tisíc korun. Přičemž případné výnosy plynoucí z dividendy můžete reinvestovat.

Druhou možností je nakoupit zpočátku větší množství akcií a vytvořit si tak základ investičního portfolia. Poté zvolna přikupovat další akciové tituly.

Oba přístupy do určité míry eliminují riziko, že vstoupíte na trh v tu nejnepříhodnější dobu, kdy jsou ceny akcií příliš vysoko. Korekce v podobě cenového pádu není příjemného.

Nečasujte trh

Dalším nešvarem, kterého se dopouštějí jak laici, tak protřelí investoři, je časování trhu. V praxi to funguje tak, že investor pečlivě sleduje vývoj na kapitálovém trhu a snaží se najít okamžik, kdy jsou akcie na svém minimu. Dobře načasovat vstup na trh se povede jen zanedbatelnému počtu investorů. O trochu větší množinou jsou ti, kteří se zkrátka pomyslně trefili do černého.

Jestliže se nechcete investování věnovat na plný úvazek, nečasujte trh. Zároveň se ale vyplatí sledovat informace z ekonomiky. Nakoupit akcie v době, kdy jsou ceny nejvyšší, také nebývá výhodné.

Řada analytiků a ekonomů má jedno pravidlo. Jakmile se v médiích začne propírat, jak trhy padají, je nejlepší okamžik pro vstup na burzu. Alespoň pro malého investora. Ten tak má jistotu, že nenakoupí příliš draze.