reklama

Nejvýhodnější spoření na trhu

redakce dne 25. 02. 2013 - 00:00

Přinášíme přehled nejvýhodnějšího spoření na tuzemském bankovním trhu. Při nulových rizicích lze získat výnos až pět procent ročně.
 

Spoření je pro řadu lidí důležitou činností. Toto jednání je vhodné pro každého, kdo potřebuje odložit stranou jakoukoliv finanční částku. Odložení peněz na některý z níže uvedených spořicích produktů, a zejména podmínek pro jejich výběr či přesun jinam, má svá pravidla.

Třikrát nejvýhodnější spoření

Vybrali jsme tři možnosti, kam bezpečně uložit peníze. Ke spoření se však váže jedna nepříjemná vlastnost. Výnosy nemusejí překonat inflaci, daně a poplatky, díky kterým se stanoví reálná hodnota uspořených finančních prostředků. Spoření na delším časovém horizontu vám tak může snížit reálnou hodnotu úspor. Při porovnání s investicemi tak můžete sice nalézt původní výši vkladu, avšak bez připsání reálného výnosu. S vysokou pravděpodobností se vám nepodaří ze svých peněz získat takové zhodnocení, které překoná inflaci a 15procentní srážkovou daň z výnosu.

Nejvýhodnější spořicí účet

Nejvýhodnější spořicí účty na trhu nesou aktuálně něco přes dvě procenta. Žádný z nich však nedokáže překonat aktuální výši inflace. Peníze uložené na spořicích kontech tak ztrácejí na hodnotě. Na spořicí účty patří pohotovostní finanční rezerva ve výši alespoň trojnásobku měsíčních výdajů.

Nejvýhodnější termínovaný vklad

U termínovaných vkladů je situace mírně odlišná než je tomu u spořicích účtů. V tomto případě záleží na třech faktorech. Prvním je výše samotného vkladu, druhým délka výpovědní lhůty a za třetí situace, jestli své peníze uložíte do banky nebo do družstevní záložny. Právě kampeličky nabízejí vysoké zhodnocení, které má velkou šanci připsat k vašim penězům reálný výnos. I zde je však nutné vybírat pečlivě, neboť ne každá záložna nabízí na první pohled dobré výnosy. Abyste uchovali hodnotu odložené sumy, je zapotřebí zvolit takový vklad, který je úročen alespoň 3,9 procenty. Čtěte také: Srovnání termínovaných vkladů

Nejvýhodnější stavební spoření

I v dobách vyšší inflace a klesajících úrokových sazeb je vhodným spořicím produktem stavební spoření. Úroková sazba, kterou připisují stavební spořitelny, dosahuje u nových smluv zhruba dvě procenta. Z pohledu výnosnosti tak nejde o žádný zázrak. Síla stavebního spoření spočívá především v připisovaných a úročených státních podpor. V prvním roce dokáže tento produkt vygenerovat desetiprocentní výnos. Výnos v čase klesá, avšak ani po uplynutí šestileté vázací lhůty neklesne pod čtyři procenta. To platí za podmínky, že každoročně pošlete na váš účet u stavební spořitelny alespoň nějaké peníze. Čtěte také: Stavební spoření - srovnání - 2014