reklama

Neplatící nájemníci

redakce dne 31. 01. 2014 - 00:00

Slušný a solventní nájemník je snem každého pronajímatele nemovitosti. Ne pokaždé však máte štěstí na slušňáky.
 

Získat zdroj příjmů z pronájmu nemovitosti je i přes značná rizika stále atraktivním řešením majitelů realit. Vše vypadá zdánlivě jednoduše. Do nemovitosti nastěhujete nájemníka, nastavíte mu trvalý příkaz k úhradě a pravidelně vám na váš bankovní účet přistane nájem. Když se nájemník odstěhuje, osadíte do bytu nebo domu nového nájemníka a vše pokračuje. Toto je však zidealizovaná představa všech, kteří měli buďto štěstí na solventní nájemníky anebo teprve začínají svou rezidenci pronajímat. Zkušenosti majitelů nemovitostí však mohou vypadat odlišně.

Z redakční pošty jsme vybrali několik příkladů neplatících nájemníků a vytvořili jsme podle popisů vzorce chování.

Nepořádný neplatič

Zpožděná činže ještě nemusí znamenat, že má nájemník potíže se splácením. Peněz může mít dostatek, jen je nepořádný a nedůsledný, což se projevuje i v zasílání splátek nájemného. Jde tak o chronického zapomětlivce, kterému jeho chování dlouhodobě prochází. Po každém napomenutí sjedná nápravu. Občas je zapotřebí mu vše připomínat častěji. Někdy vám nepořádný nájemník oznámí, že zaplatil včas, avšak zapomene, že je měsíc ve skluzu, neboť mezitím nastal nový výplatní termín. Z dlouhodobého hlediska nejde o nic příjemného. Majitel reality se tak musí nájemníkovi připomínat a upozorňovat na termín úhrady nájmu.

Sofistikovaný neplatič

Druhým typem nájemníka je takový, který rovněž neplatí včas, avšak namísto brzkého poslání úhrady po vašem upozornění, naslibuje hory doly a nájemné přesto nikde. Jakmile přidá do svých litanií klíčové slovo sociální dávky, je nejlepší se takového nájemníka zbavit. Takovýto jedinec si navymýšlí tisíc a jeden důvod, proč nemohl zaplatit. Vinu svaluje na druhé. Sám je podle svých slov pouze obětí, která naivně uvěřila a důvěřovala jiným.

Vypnutí elektřiny jako řešení

Co si však počít s chronickým neplatičem? Majitelé realit se často spoléhají na odpojení elektřiny, plynu nebo vody. Občas ani toto nemusí být nejjednodušším řešením. Trendem pronájmů je důraz k přihlášení nájemníka i k odběru energií. Pokud platí řádně a včas, ztrácíte jednu z důrazných pák. Jestliže tomu tak není, bývá odpojení energií řešením. Nejde však o absolutní řešení, neboť poškozený se může bránit tím, že jste mohli ohrozit jeho život nebo život či zdravý osob žijících s ním ve společné domácnosti. Nejčastěji si bere do úst své potomky jako něco, co je mu svaté.

Kdo zaplatí tu spoušť?

V některých případech však nemá majitel reality vyhráno ani tehdy, když ji nájemník opustí. Naši čtenáři nám napsali, že ani po předávce bytu nedokázali rozpoznat poškozenou věc. Když odhalili závadu, původní viník byl již dávno pryč. Nešlo však o závratné škody.

Noční můra: Kibicující nájemník

Mezi nejhorší zážitky patří problematický nájemník, který majitele nemovitosti obtěžuje různými požadavky. Tu na hlasité sousedy, jindy na skřípající dveře nebo kapající konoutek. Pronajímatel musí nejednou zatnout zuby a splnit nájemci první a poslední podle platné nájemní smlouvy.