reklama

Nesedněte na lep pojišťovnám

redakce dne 07. 06. 2013 - 01:00

Seznam častých drobných nekalostí, kterých se dopouštějí pojišťovny a pojišťovací zprostředkovatelé.
 

Pojištění je žonglování se statistikami na straně jedné a na straně druhé pak s ochotou klientů nechat se pojistit právě u vybrané pojišťovny. Pojišťovna tak musí vyvážit produktovou nabídku a cenu za rizika a zároveň musí být konkurenceschopná.

Aby pojišťovny získaly další peníze pro svůj provoz, snaží se některá pojistná rizika zveličit a jiná naopak nafouknout do obludných rozměrů. Přinášíme přehled několika neřestí, na které byste si měli dát pozor. Jejich sjednáním či přistoupení na jejich podmínky zbytečně platíte, aniž byste z toho měli nějaké další peníze navíc.

Smrt úrazem

Smrt úrazem patří z hlediska statistiky spíše mezi výjimečnou „smrt“, z pohledu pojišťoven jde o vděčné téma. Smrt vzniklá následkem úrazu je běžná zhruba pro pět procent všech zemřelých. Pojišťovny toto ví, neboť pracují s mortalitními statistikami. Této situace čile zneužívají, když nabízejí smrt úrazem jako něco, co je přítomno na každém kroku. Pokud se už chcete na smrt úrazem pojistit, nezapomeňte i na „normální“ smrt. Šance, že zemřete tak, jak si přeje pojišťovna, je 1:19.

Přepojištění

Podobně jako podpojištění, bývá i přepojištění problémem. V praxi tak klient získá nepřiměřenou pojistnou ochranu, která je mnohdy zbytečná. Například si nechá pojistit rodinný dům na dvojnásobek jeho ceny, než na kolik by vyšla samotná nová výstavba. Za tuto nadhodnotu pak pojištěný zbytečně platí.

Podpojištění je rovněž problémem. U něho naopak dochází k tomu, že pojistná částka neodpovídá hodnotě majetku, který by musel být nahrazen v případě poškození nebo zničení toho stávajícího.

Pojištění příjmů

Pojištění příjmů rovněž nemá valný význam uzavírat. Tato pojistka je plná výluk, které brání tomu, aby vám bylo pojistné plnění vyplaceno. Podobně je na tom i pojištění denní dávky nebo pobytu v nemocnici. Tento typ pojistky je určen spíše pro toho, kdo nemá finanční rezervu, než pro někoho, kdo nějaké úspory má.