reklama

Nevzali vás? To se stává…

Eva Nachtmannová dne 24. 11. 2010 - 00:00

Všechno bylo perfektní. Jen se vám konkrétně nepodařilo dostat se na vytoužené první místo a získat tak pracovní místo. Nic se neděje, hra hledání práce pokračuje dál.

Téměř každý, kdo někdy hledal práci, se s tím setkal. S neúspěchem při hledání. Do oka mu v pracovních novinách nebo na pracovním serveru padl do oka inzerát s takřka ideálním pracovním místem. Po krátkém prostudování inzerátu, následovala odpověď v podobě motivačního dopisu s přiložením životopisem. Pozvání na přijímací pohovor, první i druhé kolo klaplo. A když se mělo rozhodnout o vítězi, dostal pracovní místo někdo jiný. Respektive jiný kandidát, který byl zkrátka lepší než vy. Jestli byl opravdu lepší než vy to nikdo neví, ale na personalistu zanechal o chlup lepší dojem. Čtěte více: Jak se připravit na přijímací pohovor

Po této eskapádě nemá cenu brát do rukou woo-doo panenku a propichovat ji špendlíky a spílat nad tím, že vás personalista nevybral. Místo toho věnujte čas dalšímu hledání. Úspěch by se měl jednoho dne dostavit.

Další hledání, další neúspěch

Po dalším hledání a dalších neúspěších, však i neoblomní lidé mohou dojít na konec svých psychických sil. „Co dělám špatně?“ Pokládají si stále dokola za otázku. Odpověď nemusí být jednoznačná. Pokud jste soudní, rychle pochopíte, kde děláte chybu. V opačném případě vám nepomůže ani svěcená voda.

Kde lidé dělají nejčastěji chyby?

Chybovat je lidské, odpouštět božské, ale při hledání práce toto neplatí. Každou chybu, kterou uděláte, vám nikdo neodpustí. Za vámi v pomyslném zástupu stojí další desítky, ne-li stovky lidí, kteří chtějí ono pracovní místo, stejně jako vy. Čtěte více: Hledám zaměstnání: Jak na motivační dopisy?

Pokud hledáte místo delší dobu a nikde o vás nemají zájem, začněte s pečlivou analýzou. Nejdříve se zamyslete, jestli se na dané místo nehlásíte s nějakým omezením, které vás již dopředu vyřazuje. Například tím, že se hlásíte na místo, kde chtějí alespoň pětiletou profesní zkušenost a vy jste absolvent anebo jste pracoval úplně v jiném oboru.

Další možnou chybou mohou být přehnané nároky na místo vašich snů. Ne každý má na šestimístný plat a sexy asistentku k tomu. Chcete pracovat v marketingu? Slevte z vašich požadavků a hledejte místo z administrativy. I když v ní díru do světa neuděláte, můžete dál hledat vysněné místo. Řada personalistů ocení, že jste se doma neflákali za pecí, ale chodili do práce i když neodpovídala vašim schopnostem a předpokladům. Odejít z práce, která je pod vaši „úroveň“ můžete vždy, když máte lepší alternativu. V opačném případě, tj. z dobrého místa odejít do horšího, vypadá podezřele. Hlavně v případech, kdy jste odpracovali v práci snů pár měsíců. Čtěte více: Časté chyby při psaní životopisu

Poučte se z vlastních chyb

Zní to jako klišé, ale pokuste se poučit z vlastních chyb. I když se z vlastních chyb nepoučíte, což se stává, můžete vždy začít s hledáním místa znovu.