reklama

Nezávislý finanční poradce: Jak ho vybrat a co nabízí

Josef Janda dne 07. 09. 2010 - 08:00

Vybrat dobrého finančního poradce je jako najít jehlu v kupce sena. Nejdůležitější je, abyste svému poradci věřili. Pokud na vás působí sympaticky máte z poloviny vyhráno. Poradíme vám, jak si svého nezávislého finančního poradce otestovat.

Modelová situace. U dveří vašeho bytu zazvoní muž v obleku nebo žena v kostýmku. Představí se jako finanční poradce a chce vám nabídnout své služby v oblasti finančního poradenství. Samozřejmě bezplatně. Pokud si takového člověka pustíte domů, mějte oči na stopkách. Nejde o to, že by k vám přišel krást anebo se zdarma najíst. Mnohem důležitější je, jak se na prvním setkání chová a co po vás chce.

Nezávislé finanční poradenství tvoří nezávislí finanční poradci. Každý, kdo se ve správě financí pohybuje, by měl dodržovat profesionální jednání.

Jak poradci získávají kontakty?

V minulosti se stávalo, že poradci telefonovali podle telefonního seznamu a do sluchátka tvrdili, že mají kontakt od vašeho dobrého známého. Jestliže jste se zeptali na jméno vašeho kamaráda, který dal poradci vaše číslo, bylo vám odpovězeno, že si dotyčný nepřeje být jmenován. Čtěte více: Investovat individuálně anebo s odborníkem?

Celá řada finančních poradců funguje na základě doporučení. Anebo ho za vámi pošle centrála finančně poradenské společnosti, kterou jste předtím sami zkontaktovali. V tomto případě však čekejte kvalitního finančního poradce. Sami společnosti přiznávají, že z jejich pohledu může jít o novinářský mystery shopping a tak raději pošlou zapracovaného matadora před nováčkem.

Proč mít finančního poradce?

Svět bankovnictví a pojišťovnictví je natolik pestrý, že běžný člověk, který se o problematiku zajímá povrchně anebo vůbec, nemusí mít dostatek informací o finančních produktech. Poradce by měl dobře a srozumitelně vysvětlit, který finanční produkt by se vám mohl hodit a upozornit na jeho případná úskalí. Zejména pak na vypovídání smluv nebo na rizika z poklesu investic apod.

Řada poradenských společností nabízí, že vám zoptimalizuje smlouvy, na kterých můžete ročně ušetřit i jeden měsíční plat. I toto je možné. Základem této optimalizace je právě porovnání vaší životní situace s jejím předpokládaným vývojem a vyhledání nejvhodnějšího finančního produktu. Toto oceníte zejména v oblasti pojišťovnictví, kde je poměrně velká konkurence a současně i dostatek příležitostí pro snižování ceny za sjednání pojistky aniž by přitom utrpěla kvalita pojištění. Čtěte více: Profese budoucnosti: Poradce pro vkladové produkty

Jak poznat neseriózního poradce?

Jestliže na vás poradce působí nesympaticky anebo mu zkrátka nevěříte, ukončete s ním spolupráce. Mějte na paměti, že finančního poradce budete mít několik let. Mnozí lidé mají jednoho poradce po celý svůj pracovní život I když jde o profesionála a vy pro něj představujete jen další obchod, měl by vztah mezi vámi být založený na lidskosti.

Pozor byste si měli i rovněž na poradce, který hýří superlativy nad výhodností finančních nabídek. Jestliže po vás bude chtít podpis jím přinesených smluv ještě na první schůzce, mějte oči otevřené. Stejně jako když se poradce o již uzavřených smlouvách vyjádří, že je uzavíral někdo, kdo na vás chtěl vydělat. To mu také nepřidává na renomé.

Finanční poradce by měl vystupovat odměřeně a působit jako profesionál. To ostatně také většina z nich umí. Platí, že když se vám na poradci během vašich setkání nebude něco zdát, raději s ním ukončete spolupráci.

Pokud jste se však rozhodli, že využijete služeb poradce, měl by on, ale i vy postupovat zhruba podle níže uvedeného scénáře. Standardem bývají čtyři až šest schůzek během dvou měsíců. Setkání však může být i víc anebo naopak méně. Záleží na tom, co po poradci požadujete.

První schůzka s finančním poradcem

Řada finančních poradců má své zažité postupy, které při setkáních s klienty používá. Po krátkém představení, kdy vám poradce řekne, jak se jmenuje a pro jakou firmu pracuje, následuje sdělení, s čím vám může pomoci. Tím vesměs první schůzka končí.

Občas se stává, že finanční poradci chtějí už po první schůzce kontakty na vaše známé, kterým by chtěli nabídnout své služby. Mějte však na paměti, že nic nezkazíte, když kontakty předáte později. Navíc není žádnou ostudou, když poradci žádný kontakt nepředáte. Finanční poradce dostane zaplaceno prostřednictvím provizí z uzavřených produktů, které vám sjedná.

Na druhé schůzce mluví převážně klient

Na druhé schůzce, která se většinou koná zhruba týden po prvním setkání, mluvíte převážně vy. Poradce se vás ptá na vaše cíle, plány nebo sny. Rovněž by se měl přeptat, kde se momentálně nacházíte. Finanční poradci používají pro své otázky scénáře poradenských společností, pro které pracují. Nemělo by mu tedy nic uniknout a po druhé schůzce by měl mít poradce dostatek podkladů pro další práci pro klienta.

Poradce si od vás vyžádá i kopie smluv, které máte již uzavřené a které byste rádi změnili anebo optimalizovali. O řešení se postará poradce.

Třetí schůzka: Návrhy na řešení situace

Na třetí schůzce prezentuje finanční poradce možná řešení vaší finanční situace. Měl by vám k prostudování předložit návrhy smluv a vysvětlit, jakým způsobem postupoval a proč. Smlouvy by vám měl nechat k prostudování na delší dobu, třeba na týden. Pokud vás žene do podpisu smlouvy, vystavuje se zbytečnému podezření, že chce něco zamaskovat.

„Papírování“ na čtvrté schůzce

Na čtvrté schůzce dochází k administrativním úkonům. Klient kontroluje smlouvy a před poradcem je podepisuje. Jakoukoliv úpravu smlouvy je raději nechat na případnou další schůzku a smlouvu zatím nepodepisovat. I když se dají smlouvy do dvou týdnů vypovědět, zbytečně si nepřidělávejte práci. Je jednoduší nepodepsat, než jednat s finanční institucí o vypovězení smlouvy.

Pátá a další schůzka

Pátá schůzka je ryze kontrolní. Měla by být uskutečněna zhruba měsíc po podpisu smluv. Pojišťovnám a bankám trvá několik týdnů, než vše vypořádají. Na této schůzce si také můžete domluvit s finančním poradcem harmonogram dalšího setkávání. Lze i dohodnout případnou aktivitu z jeho strany, kdy vás poradce bude informovat o zajímavých finančních produktech. Vy mu na oplátku můžete předat kontakty na několik vašich známých. Mějte však na paměti, že než mu dáte čísla na vaše přátele, raději se jich předtím zeptejte.

Obdobná pravidla by měl dodržovat i nezávislý investiční poradce.

Finanční poradenství v kostce

Přečtěte si další články o finančním poradenství. Připravili jsme pro vás tématickou obsahovou sekci Finanční poradenství, ve které naleznete důležité informace o finančních poradcích a finančně poradenských společnostech působící v České republice.