reklama

Neživotní pojištění nepodceňujte

redakce dne 21. 12. 2011 - 00:00

Jestliže si má finanční či pojišťovací poradce vybrat, zda-li svému klientovi sjedná životní či neživotní pojištění, v drtivé většině si vybere první variantu. Tím však neživotní pojištění není neméně důležité. I majetek si zasluhuje pojistit.

V televizním pořadu Suma sumárum přirovnala jedna finanční poradkyně živitele rodiny ke stroji, který každý měsíc vydělává určitou sumu peněz. Podobné je to i s vaším majetkem. Jedno zda-li se jedná o pojištění nemovitostí, domácnosti nebo vybavení. V případě ztráty těchto věcí anebo jejich těžkého poškození budete muset sáhnout hluboko do kapsy, abyste si domácnost zařídili stejně jako předtím. Čtěte také: Co lidé (ne)vědí o svém pojištění?

Zatímco pojistka ze životního pojištění, zejména ta investiční, představuje pro poradce z hlediska vysoké provize silnou motivaci, neživotní pojištění stojí až na pomyslném druhém místě. Při pohledu do provizních sazebníků pojišťoven nepatří neživotní pojištění do lukrativních finančních produktů.

Čím se liší pojištění domácnosti a nemovitosti?

Bydlíte-li v rodinném domku, měli byste mít sjednané pojištění jak domácnosti, tak i nemovitostí. Do prvního patří veškeré movité vybavení bytu či domu, ve kterém žijete. Pojištění nemovitostí pak chrání samotnou realitu, ale také třeba pozemek nebo další stavby. Řada pojišťoven nabízí balíčky pojistek, na které se vztahuje jak pojištění domácností, tak i nemovitostí.

Do kategorie neživotního pojištění patří rovněž autopojištění, tedy povinné ručení a havarijní pojištění. Zvláštní kategorii představuje cestovní pojištění, které nepatří ani do životního a neživotního pojištění. Čtěte také: Lidé podceňují povinné ručení a havarijní pojištění

Ohlídejte podpojištění…

Podpojištění znamená, že máte nevhodně sjednanou pojistnou smlouvu. V případě způsobené škody na pojištěné věci či nemovitosti nezískáte nárok na plnou náhradu škody. Podpojištěnost je nechtěným důsledkem nízkého povědomí o pojištění. Vždy je lepší se finančního poradce přeptat a nechat si předložit přesný výčet toho, co se do dané pojistky vztahuje a jaké jsou pojistné limity.

…a smlouvy pravidelně aktualizujte

Dalším neduhem je zastaralost pojistných smluv. Doporučuje se každé tři roky pojistné smlouvy rebalancovat a udržovat je pokud možno v aktualizovaném stavu. Je velký rozdíl mít pojištěnou domácnost před a po rekonstrukci. To samé platí i tehdy, když vybavujete byt novým zařízením.

Pravidelná aktualizace pojistných smluv a odstranění podpojištění je prvním krokem k tomu, abyste v případě pojistné události netratili. K čemu vám je, že jste desítky let platili pojistku, avšak v okamžiku nepříznivé události nedostanete ani tolik, na kolik vás pojistka vyšla. Čtěte také: Jak nastavit pojistná rizika u životního pojištění