reklama

Od příštího ledna si připlatíme za zelenou elektřinu

Josef Janda dne 27. 08. 2010 - 12:00

Čechy postihne další morová rána. Odeznívající hospodářská recese za sebou nechala spoušť v podobě vysokých schodků státního rozpočtu a zvýšenou nezaměstnanost. Aby toho nebylo málo, od 1. ledna příštího roku zaplatí průměrný spotřebitel odebírající za elektrickou energii až o 6300 korun více.

Za zvýšením cen elektřiny tentokráte nestojí energetický kolos ČEZ, ale dřívější špatné politické rozhodnutí pocházející z dílny sociálních demokratů. Ti před lety, kdy byli u moci, odhlasovali vysokou podporu pro výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů energie. Za každou vyrobenou kilowatthodinu slíbili 12korunovou dotaci.

Teprve nyní, kdy začaly jako houby po dešti růst zejména fotovoltaické (sluneční) elektrárny, se začal tušit průšvih. Ten nastane právě díky vysoké podpoře fotovoltaické energie. Ona dotace, kterou dostává provozovatel sluneční elektrárny, se promítne do koncových cen, kterou v konečném důsledku zaplatí odběratel. Čtěte více: Hrozí nám hladomor? Ne, ale cena obilí bude vysoká

Daň za solární boom: Od stokorun po miliony

Podle prvních výpočtů zaplatí běžný spotřebitel nebo domácnost v příštím roce měsíčně zhruba o stokorunu více za energii. To platí pro každého, kdo ročně spotřebuje zhruba čtyři megawatthodiny. Takovou spotřebu má každý, kdo elektřinou svítí nebo jí využívá k vaření. V případě, že „elektrikou“ domácnost i vytápí, zaplatí ročně dalších 6300 korun.

U podnikatelů a firem se částky za spotřebu elektřiny pohybují ve vyšších řádech. Velké podniky, jako jsou například ocelárny nebo hutě, počítají se zvýšením cen elektrické energie o miliony korun ročně. Už nyní si podnikatelé zoufají. Někteří platí platí vysoké ceny za energii nasmlouvané před světovou krizí, nově se k nim právě připojí i zvýšení ceny za zelenou energii. Čtěte více: Kde bydlet, za kolik a proč se vlastní bydlení nevyplatí každému