reklama

Odchod do starobního důchodu

redakce dne 24. 05. 2018 - 00:00

Tři praktické tipy, které byste měli zvážit před odchodem do starobního důchodu.

Nenechávejte odchod do starobního důchodu náhodě. Pečlivě si ho naplánujte. Vyhnete se dílčím komplikacím, které byste v důchodu namáhavě řešili. Odchod do starobního důchodu je pro každého člověka ryze individuální záležitostí, přesto se v mnohém podobá jako vejce vejci i dalším lidem. Pro celou důchodovou problematiku je možné použít unifikovaná pravidla.

Čtěte také: V kolika letech můžete jít do důchodu

Zcela na začátku, klidně rok, dva před vaším datem odchodem do důchodu, zjistěte u dané Okresní správy sociálního zabezpečení, zda máte nárok na důchod. Pravidla pro získání starobního důchodu se v posledních letech zpřísňují a ne každému je důchod přiznán. Častou chybou v uvažování lidí je, že existuje minimální důchod, který je vyplácen každému. Opak je pravdou, nárok na důchod není automatický, stejně tak jako neexistence minimálního důchodu.

Čtěte také: Co dělat, když nemáte nárok na důchod?

Pro mnoho lidí jsou odchody do důchodu životním okamžikem podobným svatbě nebo narození potomka.

Předpokládejme, že vám nárok na důchod vznikne a vy se můžete zaměřit na odchod do starobního důchodu.

Neodcházejte z práce pouze kvůli důchodu

Máte-li dobrou práci, která vás baví, neodcházejte do penze jen kvůli tomu, že vám stát začal vyplácet starobní důchod. Souběh penze a mzdy má své plusy. V Česku pracuje zhruba 200 tisíc důchodců. Někteří musí, neboť jsou zadlužení, řada penzistů pracuje pro potěšení a také pro to, že se necítí být staří. I když se důchodový věk zvolna prodlužuje, přibývá lidí, kterým zdravotní stav dovoluje pracovat. Netýká se to však všech profesí a povolání.

Čtěte také: Práce seniorů v důchodu

Odchod do starobního důchodu neuspěchejte. Podejte žádost o penzi klidně až rok, dva co budete splňovat věkovou podmínku. O důchod nepřijdete, Česká správa sociálního zabezpečení vám ho vyplatí i zpětně.

Snížení příjmů

Dalším bodem, proč neodejít hned do penze, jakmile vám na účet dorazí první výplata starobního důchodu, je snížení příjmů. Náhradový poměr průměrné mzdy a průměrného důchodu činí 42 procent. Průměrně se tak průměrnému důchodci sníží příjmy v penzi klidně o 60 procent.

Propad příjmů je klíčový především pro penzisty splácející úvěr. Výpadkem části příjmů se mohou dostat do nepříjemných problémů. S půjčkami souvisí i předchozí bod, kdy řada seniorů pracuje pouze kvůli penězům, neboť si již spočítali, že jim důchod ke spokojenému podzimu života stačit nebude.

Čtěte také: Zadlužení důchodci: Exekuce na důchod

Nuda v penzi

Pro plně zaměstnaného a vytíženého člověka je přechod do důchodového režimu doslova šokem. Zpočátku příjemným, časem se z volného dne a nicnedělání stane noční můra. Řada důchodců uvádí, že se v důchodu bude věnovat svým vnoučatům, přátelům, manželovi, manželce. To je chvályhodná představa, avšak těžko realizovatelná a představitelná.

Nudu v penzi zaženou koníčky a nejeden senior se nevyhne ani novénu režimu dne. S přibývajícím věkem se bude čas stávat vzácností.