reklama

Peníze jsou základem každého vztahu

redakce dne 02. 04. 2014 - 01:00

Příjem a dobré hospodaření s penězi je pro partnerský vztah vysoce racionální potřeba. Nebojte se s partnerem bavit o financích.
 

Často nám píší čtenáři o radu. Tentokráte nás zaujal e-mail, ve kterém se nás zeptala slečna Lucie z Jihlavy, jak si „proklepnout“ nového přítele, se kterým se seznámila koncem března letošního roku.

Lucii zajímá jaký má její nastávající vztah k penězům. Ona sama uvádí, že pochází ze spořivé, ba až lakotné rodiny, které se peníze drží. Nerada by proto měla za známost člověka, která nesdílí podobný přístup k bohatství. Čtěte také: Zdravé finance jsou základem partnerského vztahu

Zájem mladé dámy nás v redakci finančního serveru investia.cz těší. Přinášíme několik tipů, jak zjistit, jestli bude partner odpovídat očekáváním, která na něho klade slečna Lucie.

Jaký máš plat?

Prvním úkolem Lucie bude zjištění, jaké má její nový přítel příjmy. Tato otázka je ryze pragmatická a měla by padnou co nejdříve od začátku vztahu. Lucie musí rovněž počítat s tím, že může jít o nadsazený údaj. Amant ho může například zaokrouhlit směrem nahoru anebo sdělí své příjmy včetně mimořádných odměn. Poslední možností je, že si zkrátka nějaký hezky vysoký příjem vymyslí. Ideálně o trochu vyšší než má Lucie, jejíž plat případně odhadne.

Znalost platu není jediným faktorem, na který by se měla Lucie zaměřit. Důležitým kritériem je bezschodkové hospodaření. Jinými slovy jde o vlastnost jestli je nový ctitel schopen nejen se svými měsíčními příjmy vyjít, nýbrž i vykazovat úspory. Tento aspekt má ryze praktický charakter. V případném setrvání obou partnerů v tomto mezilidském vztahu je to nezbytný předpoklad pro pořízení potomka. S ohledem na tuzemskou zažitou letitou tradici je vysoká pravděpodobnost, že Lucie stráví rok, dva a déle péčí o juniora, včetně všech nepříjemností jako je výpadek jejích příjmů, které generovala v době před mateřstvím. Čtěte také: Než přiletí čáp

V souvislosti na budování úspor je nutné zmínit další praktický předpoklad. Má-li jeden z partnerů problém cokoliv ušetřit, jak se bude chovat k penězům toho druhého? Zřejmě dost macešsky a nezodpovědně.

Budoucnost a současnost

Pečlivému výběru by neměla uniknout ani otázka budoucnosti. Má váš drahý nějaký finanční nebo investiční cíl? Chce anebo již buduje úspory na stáří, hodlá si pořídit nějakou dražší movitou či nemovitou věc? Anebo ho čeká v horizontu několika let větší investiční akce? To všechno je nutné vzít v úvahu. Čtěte také: Děti, dům, práce aneb Jistá nejistota

Nelze zanedbat ani aktuální životní situaci, zejména tu bytovou. Bydlí váš protějšek ve vlastní nemovitosti, sám nebo ve sdíleném podnájmu, u rodičů či splácí úvěr za koupi reality? Druhou otázkou je, jak vypadá jeho příbytek a osobní majetek. Nežije si nad poměry? To by mohlo značit půjčky. Dotaz na případné zadlužení je v tomto případě namístě. Je-li spotřební úvěr, které nemáte ve svém slovníku a váš protějšek ano, je nejlepší čas zvednou kotvy a porozhlédnout se jinde po nové známosti.

Dobrým důvodem pro zvážení setrvání s někým v partnerském vztahu je i velikost jeho finančního portfolia a úspor. Připomíná-li jeho bankovní konto průtokový ohřívač, kde se peníze nemaj šanci ohřát, je to další důvod pro zvážení setrvání ve vztahu. Čtěte také: Partnerské soužití: Důvěřuj a průběžně prověřuj

Poslední zmínkou je jeho ochota do vás investovat. Je-li lakotný, může to být do budoucna problém. Zejména při založení rodiny a financování potřeb jejích členů, především těch nejmenších.