reklama

Čtyři miliony lidí nemá penzijní připojištění

redakce dne 07. 08. 2012 - 01:00

Na trhu penzijního připojištění je ještě relativně dostatek prostoru, jak do spoření na penzi zapojit co nejvíce lidí. Budou ale chtít?
 

Na základě údajů Asociace penzijních fondů ČR a Českého statistického úřadu jsme sestavili tabulku, ze které vyplývá, kdo má a kdo naopak nemá uzavřené penzijní připojištění. Tento produkt pomalu končí. Poslední smlouvy si můžete uzavřít do 30. listopadu 2012. Poté bude prodej zastaven a od 1. ledna 2013 nastoupí na místo penzijního připojištění doplňkové penzijní spoření, které se v některých parametrech liší.

Význam penzijního připojištění je pro lidi, kteří mají do důchodu nejméně pět let. Ti dokáží v kombinaci s výnosem penzijních fondů a připisovaných státních příspěvků dosáhnout nejvyššího možného zhodnocení a to zhruba 30 procent ročně v prvním roce spoření při získání maximálně možného příspěvku 150 korun oproti pětisetkorunové úložce.

Česká populace a penzijní připojištění

Věk Počet obyvatel Počet klientů PP „Volný trh“
18 – 34 let 2 587 962 1 625
35 – 54 let 2 424 1 488 936
55+ 3 686 2 101 1 585

Zdroj: Asociace penzijních fondů ČR, Český statistický úřad; Zpracování: investia.cz

V tabulce záměrně chybí lidé do věku 18 let, neboť ti nemohou podle platných zákonů uzavřít penzijní připojištění. Stejně tak i skupina lidí ve věku 55+ bude o dost menší, než uvádí sloupek „volný trh“. V současné době lidé odcházejí do důchodu při dosažení věku od 59 do 62 let. Z tohoto pohledu by tak ve věkové skupině lidí od 55 do 60 let mohlo mít o penzijní připojištění zájem okolo 150 tisíc obyvatel. Řada lidí z oněch dvou milionů a sto tisíc může mít „penzijko“ ve fázi vyplácení renty. Smlouva jim stále trvá, ale nejedná se o fázi akumulace finančních prostředků, nýbrž o jejich výplatu.

Potenciál pro 2,5 milionu obyvatel

Zaměřme se zejména na položku „volný trh“ lidí ve věku od 18 do 54 let. Penzijní připojištění z této věkové kategorie nemá sjednáno přibližně 2,5 milionu Čechů a Češek. Během posledních čtyř měsíců, kdy je možné si založit penzijní připojištění, a do budoucna benefitovat z relativně přívětivých podmínek (oproti doplňkovému penzijnímu spoření), se nedá očekávat žádný zvýšený zájem lidí v mladém a středním věku o tuto formu zajištění na stáří. Na jednu stranu je to škoda.

Mít v záloze „zmrazenou“ smlouvu z penzijního připojištění a kdykoliv jí odmrazit a začít se jejím prostřednictvím připravovat na důchod nemusí jít o přehnaný luxus.

Na závěr lze napsat, že nelze očekávat žádný výraznější nárůst v počtu nově uzavřených smluv z penzijního připojištění. Avšak zvýšení počtu nových účastníků by prospělo jak samotným penzijním fondům, tak i lidem, kteří se na důchod zatím nikterak nepřipravují. Penzijní připojištění by tak mohlo nasměrovat finanční kroky lidí, jenž by vedly ke zvýšení finanční nezávislosti ve stáří.