reklama

Penzijní reforma se blíží. Vstoupit či posečkat?

redakce dne 09. 07. 2012 - 01:00

Stručný manuál pro všechny, kteří o důchodově reformě nic neví a zároveň se nechtějí ukvapeně rozhodovat a zapojovat se.
 

Úderem půlnoci z 31. prosince 2012 na 1. leden 2013 začne důchodová reforma. Respektive její velká část. Od tohoto data, potažmo od prvního pracovního dne roku 2013 se budete moci zapojit do druhého a třetího pilíře. V prvním jste již nyní, a budete i po tomto datu, neboť jde o povinný pilíř, ze kterého se nejde vyvázat. Tedy pokud se nerozhodnete nepracovat anebo zemřít.

Věková podmínka a definitiva

Specifika druhého pilíře jsou dvě. První z nich je věková podmínka, kterou musíte splnit, abyste se do druhého pilíře dostali. Oním kritériem je dosažení věku 35 let. V prvním roce platnosti velké důchodové reformy bude pro lidi starší 35 let povolena šestiměsíční lhůta, po kterou mohou do systému vstoupit. Jakmile tak v této době neučiní, ztrácejí nadosmrti možnost na vstup do druhého pilíře. Mladší jedinci, potažmo ti ve věku od 18 a více (ne však starší 35 let), mohou tak dlouho vyčkávat, sbírat informace a rozhodovat se, než jim bude 35 let.

Pokud je vám aktuálně 33 let a méně a nevíte jestli se do druhého pilíře zapojit, počkejte dva roky. V roce 2014 by měly proběhnout volby do poslanecké sněmovny. Horký kandidát na vítězství – Česká strana sociálně demokratická – hodlá důchodovou reformu zastavit. Ne že bychom byli v redakci fanoušky levicových stran, ale pokud se nechcete zapojit do experimentu s potenciální dvouletou životností, zvažte své rozhodnutí. Nic moc neztratíte, neboť dva roky nejsou v porovnání s 30letým investičním horizontem zase tak moc. Zároveň se modlíme, aby ČSSD volby nevyhrála, případně se vzdala sestavováním vlády, jako tomu bylo v roce 2010.

Druhou specifikou druhého pilíře důchodové reformy je jeho nevratnost. Učiníte-li ten krok a zúčastníte se, budete ve druhém pilíři celý život, aniž byste z něho mohli kdykoliv vystoupit. Jedině smrt bude vaším vysvobozením. Ale tu nepřejeme nikomu.

Druhý pilíř dva roky počká

Shrňme si to ještě jednou. Jste-li mladší 35 let a váháte nad účastí v penzijní reformě, počkejte do léta roku 2014, kdy budou volby do dolní komory Parlamentu ČR. Se svým finančním poradcem si můžete mezitím povídat o tom, jak se jinak připravit na zajištění na stáří. Možností je opravdu mnoho, ne jenom ty, které nám představil stát. Největším kladem vlastního řešení je, že máte nad svými penězi kontrolu a od finančních institucí, se kterými investujete či spoříte, je můžete kdykoliv dostat.