reklama

Penzijní připojištění 2013: Státní příspěvek je vyšší, roste i úložka

redakce dne 11. 01. 2013 - 00:00

Penzijní připojištění doznalo mnoho změn, mezi ně patří i vyšší státní příspěvek v závislosti na pravidelných měsíčních úložkách.
 

Ačkoliv penzijní připojištění jako takový produkt už neexistuje, podmínky a zejména myšlenka spoření na penzi plynule přešla na nástupnický produkt, kterým se stalo doplňkové penzijní spoření. Podobnost obou produktů je vysoká. Liší se v několika bodech, které jsme zpracovali například v článku „Penzijku“ zvoní umíráček. V něm jsme horovali za uzavření penzijního připojištění.

Změny v úložkách a příspěvcích

V rámci třetího pilíře důchodové reformy došlo k zásadnímu posunu ohledně měsíčních úložek účastníků penzijních produktů, které jsou podporovány státem v podobě státních příspěvků.

Na každého účastníka třetího pilíře se vztahují nové podmínky ohledně státních příspěvků, které jsou navázány na výši měsíčních úložek. Stát tak od Nového roku 2013 vyplatí příspěvky v rozmezí od 90 do 230 korun. Podmínkou je vložit do penzijního spoření (jedno zda se jde o doplňkové penzijní spoření nebo transformované fondy, které nahradily penzijní připojištění) částku v rozmezí od 300 do 1000 korun. Do konce loňského roku platilo, že státní podporu jste mohli získat už na vklad jedné stokoruny. Maximální omezení pro vklady, na které byly navázány státní podpory, činilo 500 Kč. Státní příspěvky činily od 50 do 150 korun.

Státní příspěvky navázané na měsíční úložky

Vklad účastníka Státní příspěvek od roku 2013
0 až 299 Kč 0 Kč
300 Kč 90
400 Kč 110
500 Kč 130
600 Kč 150
700 Kč 170
800 Kč 190
900 Kč 210
1 000 Kč a vyšší 230

Zpracování: investia.cz

Důležitým předpokladem pro získání státního příspěvku je včasné odeslání úložky penzijní společnosti. Budete-li chtít během vašeho spoření zvýšit anebo naopak snížit měsíční úložku, nahlaste ji včas penzijní společnosti. Vyhnete se tak nepříjemným situacím především v těch případech, kdy úložku zvýšíte.

Jsem bez peněz, co dělat?

Dostanete-li se do situace, kdy nemáte volné finanční prostředky na pravidelné penzijní spoření, nezoufejte. Vklady můžete dočasně zmrazit, anebo snížit úložky. Opět je vhodné kontaktovat penzijní společnost, aby vás zbytečně neupomínala s platbami v prodlení.

Vyvarujte se takového chování, které by vedlo k rozvázání smlouvy o penzijním spoření. Kromě získání výsluhy anebo splnění podmínky 60/60 musíte ve všech zbývajících případech vrátit státu již připsané státní příspěvky. Tento úkon za vás automaticky provede penzijní společnost.