reklama

Philip Morris: Tabáková jednička s dividendou 1260 korun

redakce dne 23. 05. 2011 - 00:00

Hledáte-li vhodný dividendový titul, do kterého uložit peníze, měli byste přemýšlet o tabákové společnosti Philip Morris. I když hlavní náplní podnikání této firmy je poškozování lidského zdraví, z investičního pohledu jde o vzorový příklad stoprocentního rozdělení zisku do dividendy.

Valná hromada společnosti Philip Morris ČR, která se konala 29. dubna 2011, rozhodla, že vyplatí za loňský rok dividendu 1260 korun. Dividenda je o 480 korun vyšší než tomu bylo za rok 2009. Rozhodný den byl stanoven na konec dubna. Samotná výplata dividend pak proběhne během letošního roku. Podle dřívějšího vyjádření předsedy představenstva Alvise Giustinianiho již společnost hranici 1260 korun v budoucnu zřejmě nepřekoná. Důvodem je vyčerpání nerozděleného zisku a rovněž snížení výnosů v rámci účetní položky konsolidovaný zisk. Ten se v případě české pobočky Philip Morris skládal ještě z aktiv slovenské dceřinné společnosti Philip Morris Slovakia.

Kouření škodí zdraví, ale z pohledu investora jde o kvalitní penězovod v podobě stabilní výplaty dividend. Ty patří mezi nadprůměrné na tuzemském akciovém trhu.

Trvalé snižování tržního podílu

Prvním a zřejmě i nejvýraznějším faktorem je snižování tržního podílu. Zatímco v roce 2005 ovládala společnost 70 procent trhu, letos na konci prvního čtvrtletí to bylo 53,1 procenta. Firma tak pociťuje rostoucí konkurenci v podobě společností British American Tabacco CR, Imperial Tabacco a JT International, které na konci loňského roku ovládaly lehce přes dvě pětiny tabákového trhu v České republice.

Philip Morris má i další konkurenční výhodu. V Česku prodává cigarety těchto značek: Marlboro, Philip Morris, L & M, Red & White. Přičemž právě Marlboro je globální vlajkovou značkou cigaret této firmy. I na poli tradičních značek má Philip Morris svá želízka v ohni. Pro kuřáky jsou relativně známé lokální značky cigaret Petra a Sparta. Ale ani značky cigaret známých mnohým spotřebitelům ještě z dob budování socialismu nestačí, aby společnost neztrácela podíl na úkor levnějších značek.

Změna kurzu zřejmě v příštím roce

Zaznívají i hlasy těch, které věští pro Philip Morris v roce 2012 opět růst tržního podílu. Půjde tak o přesun části spotřebitelů od levných značek k těm dražším. Odhadovat, jak vysoký tržní podíl získá společnost v příštím roce, by na tomto místě nebylo nejvhodnější. Během letošního roku se budou tržby a zisky Philip Morrisu propadat, aby se v příštím roce opět podívaly směrem vzhůru. Přinejhorším dojde v roce 2012 ke stabilizaci tržního podílu.

Tabákový průmysl je brán jako neutrální odvětví vůči vývoji hospodářského cyklu. Dopady recese a slabší spotřeba jsou znát na tržbách Philip Morris. Z toho usuzujeme, že i budoucí vývoj tržeb a spotřeby tabákových výrobků bude dále ovlivněn i ekonomickou situací, řekl Martin Prokop, analytik společnosti Next Finance.

Hospodářské ukazatele za rok 2010

Hospodářské ukazatele za loňský rok byly následující. Čistý zisk činil 2,43 miliardy korun, což je o 13 procent více než v roce 2009. Tržby české odnože globálního koncernu Philip Morris stouply z předloňských 10,38 miliard korun na 10,84 miliardy korun. Konsolidovaný čistý zisk se meziročně snížil na 2,39 miliardy korun, což je pokles oproti roku 2009 o 4,6 procenta. Celkem bude akcionářům Philip Morris ČR vyplacena dividenda v objemu 3,46 miliardy korun.