reklama

Podílové fondy: Dvě komoditní novinky

redakce dne 22. 06. 2011 - 00:00

Během letošního června byly uvedeny na český kapitálový trh dvě novinky v podobě komoditních podílových fondů. Jeden nabízí dravá bankovní štika Raiffeisenbank, druhý pak ČP Invest investiční společnost.

Oba fondy mají podle informací uvedených v prospektu za cíl překonat zvýšenou inflaci, která postihne českou ekonomiku v příštích několika letech. Aktuální květnová míra inflace je podle Českého statistického úřadu 1,8 procenta.

Analytik a portfoliový stratég Raiffeisenbank Aleš Michl má jasno. „V příštích třech až pěti letech nás čeká o trošku vyšší inflace než jsme byli zvyklí a zároveň větší regulace,“ řekl Michl. Podle něj jde o to, že tak velké zadlužení vlád, jako je tomu dnes, bylo naposledy po druhé světové válce, kdy byl svět v troskách. „Když se kouknete do historie, tak polovinu času mezi lety 1945 až 1980 byly výnosy ve vyspělých ekonomikách reálně, tedy po odečtení inflace, kolem nuly anebo v minusu. Aby se umazávaly státní dluhy,“ dodal.

Důvody, proč právě nyní investovat do komodit, nabízí Milan Tomášek, který pracuje na pozici hlavního investičního stratéga společnosti ČP Invest. Podle něj investování do komodit v několika posledních letech zažívá doslova bouřlivý rozvoj. „Jde o snahu investorů hledat vedle tradičních investic do akcií a dluhopisů další aktivum, jež poskytuje ochranu před rostoucí inflací, dluhovými problémy, měnovými růsty a poklesy,“ řekl Tomášek.

ČP Invest: Generali PPF Komoditní fond

Poněkud delší název má aktuální komoditní novinka od investiční společnosti ČP Invest s názvem Generali PPF Komoditní fond. Podílový fond je veden v korunách. Zaměřuje se na investice do energetických, zemědělských a průmyslových komodit a do drahých kovů. Podle Milana Tomáška by komoditní fond měl být ve vašem investičním portfoliu zastoupen ze zhruba deseti až 15 procenty.

Pokud byste se rozhodli investovat do Generali PPF Komoditního fondu, měli byste vědět, že první nákup podílových listů musí být v objemu alespoň tří tisíc korun. Minimální výše každého dalšího nákupu je 500 korun. Vložíte-li do Komoditního fondu jednorázově jakoukoliv částku do 99 999 korun, bude vstupní poplatek činit čtyři procenta. To platí i v případě, že budete investovat pravidelně. Roční poplatek za správu a vedení fondu je stanoven na nejvýše tři procenta.

Komoditní fond Raiffeisen Aktive Commodities

Další novinkou letošního investičního léta je komoditní fond ze stáje rakouské bankovní skupiny, která v Česku provozuje Raiffeisenbank.

Raiffeisen Aktive Commodities se zaměřuje na všechny kategorie surovin. Zhruba po třetině peněz ve fondu je investováno do energií, zemědělských komodit a průmyslových a ušlechtilých kovů. Jde o fond fondů. Doporučená minimální doba investice je stanovena na osm let. Komoditní fond se hodí především pro zkušené investory, kteří již dříve investovali do cenných papírů a nyní hledají nové příležitosti pro rozložení svého portfolia. Alespoň se tak uvádí v tiskové zprávě, kterou Raiffeisenbank vydala při příležitosti zahájení prodeje tohoto fondu, který je vedený v eurech.

Poplatková struktura je v případě komoditního fondu od Raiffeisenbank přívětivější, než stejně zaměřený produkt investiční společnosti ČP Invest.