reklama

Podomní prodej aneb „Šmejdi“ v převleku

redakce dne 17. 06. 2016 - 00:00

Zazvoní na zvonek, nasadí milou usmívající tvář a natlačí se vám do obývacího pokoje, aniž byste je museli dvakrát pobízet.

 

Zůstane po nich podepsaná nevýhodná smlouva. Ta se dá naštěstí zrušit a proti nevítaným hostům se můžete efektivně bránit.

Podomní prodejci nemusejí nabízet jen levnější elektrickou energii, plyn anebo třeba úžasně skvělý lux, který vyluxuje takřka cokoliv. Do křížku se zákonem se mohou dostat i finanční poradci. Jako úvodní vsuvku můžeme použít relativně dobře známé případy odehrávající se především v 90. letech minulého století, ve kterých nebyla nouze o zvonkohru. Poradci vyjeli do posledního patra panelového domu a poté sestupovali až do přízemí. V každém patře zazvonili na všechny partaje. Výsledek nejedné zvonkohry znamenal uzavřenou smlouvu. Hra se hrála ve dvou – muž a žena – přičemž žena poradkyně (v tomto případě spíše prodejkyně) komunikovala s muži, a to za použití všech dostupných zbraní jako je dekolt, noha přes nohu, úsměvy navozující flirtík. Chodit ve dvou mělo i své bezpečnostní důvody. Ne pokaždé bylo zcela bezpečné jít do bytu se statným mužem ve zpoceném tílku...

Čtěte také: Autorka Šmejdů: Zajímalo mě, kam babička jezdí

Podomní prodejci, nejčastěji rovněž dvojice – byť ne úplně často genderově vyvážené – obcházejí tuzemské domácnosti i dnes. Cílem jejich prodeje je především elektrická energie a plyn. Do hledáčku spotřebitelských poraden a médií se dostali především nekalé praktiky, které jednotliví prodejci používají. Obchodní a prodejní dovednosti spolu s určitou agresivitou nejsou v této branži nic nového. Pozadí poukazují na strukturální problém, neboť prodejci jsou vybaveni propagačními materiály, ve kterých není nouze o přehnaná tvrzení, manipulace grafy a čísly anebo třeba vysvětlivky pod čarou napsanými opravdu malými písmenky.

Čtěte také: Šmejdi klamou babičky

Mezi postižené nepatří jen starší osoby, nýbrž i mladší lidé. To ostatně potvrzuje i Jana Poncarová z projektu EnergetickáPoradna.cz: Podomní prodej energií je velmi palčivou záležitostí. Stále se na nás obrací velký počet klientů, kteří podepsali nevýhodnou smlouvu mezi dveřmi. Nejde zdaleka jen o starší osoby, ale i o mladší ročníky.

První bezpečnostní zásada praví, abyste se vyhnuli podpisu smlouvy ještě během první návštěvy podomního prodejce. Na první pohled několikastránkový dokument může skrývat řadu nástrah a chytáků. Jako třeba paragrafová smršť odkazující na platnou legislativu, tak i třeba odskoky do všeobecných obchodních podmínek, které však prodejce s sebou nemá. A jak osobně a horlivě ujišťuje, jde jen o formalitu.

Čtěte také: Šmejdi: Haló babi, tady tvůj vnuk a potřebuji půjčit

Bohužel, ne každý tyto jejich praktiky včas prohlédne, mnohdy totiž postupují velmi rafinovaně. Nejohroženější skupinou jsou přitom senioři. Zazvonili na moji babičku s tím, že jsou od plynařů a jdou měnit sazby lidem v celém činžáku. Chtěli, aby jim podepsala papír (ve skutečnosti smlouvu), který prý už všichni v domě podepsali, řekl Jiří Bláha z Prahy 5 a dodal: Podobné praktiky jsou podle mého velmi drsné. Jindy zase kontaktovali paní Špačkovou z Prahy 10 s tím, že s nimi musí ihned uzavřít novou smlouvu na odběr plynu, protože její stávající dodavatel končí. Ta naštěstí neuvěřila a svého dodavatele ihned kontaktovala, aby si informace ověřila.

Jak se bránit podomním prodejcům?

Základní rada, jak se vyhnout podomním prodejcům a problému vyplývajících z jejich činnosti, je jednoduchá. Neotevírat jim, nekomunikovat s nimi, nepodlehnout jejich tlaku a především bez prostudování a ověření informací nepodepisovat žádnou smlouvu, kterou vám předkládají. Ale i když podepíšete, není nic ztraceno.

Jako spotřebitel nebo podnikající fyzická osoba můžete od smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání písemně odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce ve lhůtě do pěti dnů před zahájením dodávky elektřiny nebo plynu. Lhůta k uplatnění práva na odstoupení je zachována, pokud bylo odstoupení od smlouvy písemně odesláno před uplynutím této lhůty, řekl Jiří Chvojka z Energetického regulačního úřadu.

Zavolejte policii

Zjistěte si, zda ve vašem městě není podomní prodej zakázán obecní vyhláškou. Jakmile u vás zazvoní podomní prodejce, zavolejte na něj policii. Do vězení nepůjde, riskuje však pokutu a nepříjemnosti z případného správního řízení.