reklama

Tip na investici: Podřízený vklad

redakce dne 09. 09. 2013 - 01:00

Podřízený vklad představuje řešení, jak získat vyšší výnos než je obvyklé. Nejde však o depozitní produkt, nýbrž investiční nástroj.
 

Podřízené vklady nejsou příliš užívanými a v médiích zmiňovanými bankovními produkty. Své klienty mohou do určité míry i plést, neboť mají v názvu vklad, který je synonymem pro depozitní produkt, avšak podmínky jsou ryze investiční. Před časem proběhla v médiích zpráva, že J&T Banka upisuje další tranši podřízených vkladů.

Podřízené vklady a jejich podmínky

Podřízené vklady mají dopředu známý výnos, který bývá vyšší než je tomu v případě obvyklých depozitních termínovaných vkladů. Délka trvání vkladu je dlouhá, zpravidla pět let a více. Můžete si sjednat i takové podřízené vklady, které mají délku výpovědní lhůty nastavenou na 11 let. Co je však definitivně odlišuje od termínovaných vkladů je, že na uložené peníze se nevztahuje pojištění vkladů. Jako sladká tečka na samý závěr je, že finanční prostředky uložené na podřízených vkladech nelze vybrat před ukončením fixace.

Proto je nutné, abyste opravdu pečlivě zvážili, kdy budete potřebovat peníze. Jestliže si nejste jisti, porozhlédněte se po jiném, více likvidnějším, instrumentu. Případně neodkládejte na podřízený vklad veškeré úspory, které momentálně nepotřebujete. Minimální možná suma, kterou lze na podřízené vložit se liší podle jednotlivých finančních institucí, vesměs začíná na nižších stovkách tisíc korun. Kladem těchto produktů je, že hravě dokáží překonat inflaci.

Do podřízených vkladů vložte jen tolik peněz, které nebudete během doby trvání tohoto produktu potřebovat. Předčasný výběr není možný.

Podřízené vklady J&T Banky

Nabídka podřízených vkladů J&T Banky se týká každého investora, který může odložit na dobu šesti let nejméně 500 tisíc korun. Roční výnos pak banka slibuje ve výši 5,1 procenta. nejlépe úročený termínovaný vklad této banky pro sumu půl milionu a pětiletou výpovědní dobou činí 3,2 procenta.

Nejlépe úročený termínovaný vklad na trhu nabízí spořitelní družstvo Artesa. Pro půlmilionový vklad s pětiletou výpovědní lhůtou nabízí roční úrokovou sazbu 3,60 procenta.

Akcenta nabízí dva podřízené vklady

Spořitelní družstvo Akcenta nabízí dva podřízené vklady. V obou případech musíte složit alespoň 200 tisíc korun. U podřízeného vkladu Renta je doba jeho trvání stanovena na deset let a roční výnos činí 7,5 procenta. Druhým produktem je růstový podřízený vklad Maximum, jenž má jedenáctiletou splatnost s ročním výnosem 8,1 procenta.

Další podřízené vklady

Přijatelný kompromis mělo spořitelní a úvěrní družstvo Creditas, které nabízelo podřízený vklad na dobu šesti let s pětiprocentním výnosem. Bohužel od 1. července letošního roku tento produkt nenabízí.

Podobně je na tom i Moravský Peněžní Ústav (MPÚ), který prostřednictvím své divize Privátního bankovnictví (vzešlého z Privátního Peněžního Ústavu, který se v roce 2008 sloučil s MPÚ) nabízel rovněž podřízený vklad. To bylo v roce 2011 a první upisovací tranše v objemu 50 milionů korun byla rozebrána během prvního dne.

Podřízený vklad je tak zajímavým doplňkem konzervativního investora, který věří bance, avšak nechce své peníze investovat prostřednictvím kapitálového trhu. I když panuje mezi těmito investicemi rovnítko, psychologicky je přeci jen přijatelnější půjčit peníze bance, než je investovat do akcií, podílových listů nebo jiných druhů cenných papírů.