reklama

Pololetní hospodářské výsledky finančně-poradenských společností

redakce dne 19. 09. 2011 - 00:00

Přinášíme hospodářské výsledky za první pololetí letošního roku významných finančně-poradenských společností působících v České republice. Jako jediné ekonomické médium přinášíme i vybrané výsledky společností Broker Consulting a Partners for Life Planning.

Finančně-poradenských společností působí v České republice nespočet. Avšak těch skutečně velkých a významných co do počtu poradců, klientů a výše obratů je jen několik. Dlouhodobě sledujeme zejména podnikání firem jako je AWD ČR, Broker Consulting, Fincentrum, OVB Allfinanz a Partners for Life Planning. Čtěte také: Test webových stránek finančně-poradenských společností

AWD ČR ve znamení růstu obratu a tržního podílu

Společnosti AWD ČR se v první polovině roku 2011 dařilo. Podle údajů společnosti narostl obrat oproti stejnému období loňského roku o šest procent. Bližší čísla však firma neposkytuje. O stejně velký podíl narostl i počet klientů této finančně-poradenské společnosti a to na 115 270 duší.

Komunikační politika AWD holding nám neumožňuje poskytovat data. Proto jsme zveřejnili pouze nárůst. Data zveřejňuje pouze holding za celou skupinu, okomentoval PR strategii jednatel společnosti AWD ČR Pavel Manhalter.

AWD se dlouhodobě zaměřuje na skupinu lidí, kteří mají průměrné a vyšší příjmy. Počet lidí v této skupině je v Česku zhruba jeden milion. Společnost v něm drží 11,5procentní podíl.

Průměrnému klientovi AWD je 38 let. Podle našich posledních statistik je jeho průměrný měsíční příjem 37 tisíc korun, řekl Michal Pyšík, generální ředitel a jednatel společnosti AWD ČR. Ta se chce stát v dalších pěti letech lídrem v oblasti bonitní klientely. Z pomyslného milionového trhu chtějí získat pětinový podíl. AWD tak půjde do přímého konkurenčního střetu zejména s bankami, které se na stejnou klientelu rovněž zaměřují. Čtěte také: AWD Finanční poradenství pod pokličkou

Broker Consulting vygeneroval obrat 344 milionů korun

Další finančně-poradenská společnost v řadě a to Broker Consulting dokázala od 1. ledna do 30. června letošního roku vygenerovat obrat 344 073 000 korun. Obrat skupiny firem Broker Consulting z hlavní činnosti za první pololetí stoupl meziročně o 29 procent, sdělil serveru investia.cz Petr Hrubý, generální ředitel Broker Consulting. Za aktuálním hospodářským výsledkem, které je podle slov Petra Hrubého předběžný, stojí dva tisíc spolupracovníků, kteří pracují v rámci skupiny Broker Consulting a jejích dcer (Broker Consulting ČR, Broker Consulting SR, Broker Expert a Fin Consulting.

Jako jedna z mála společností sdělila Broker Consulting i objem produkce. Během prvních letošních šesti měsíců uzavřeli finanční poradci této firmy 54 861 smluv. Z tohoto počtu dominují zejména životní pojistky (43 procenta z objemu uzavřených smluv). Dále pak neživotní pojištění (26 procent), investice (17 procent), hypotéky (4 procenta) a ostatní finanční produkty, které se na objemu smluv podíleli z jedné desetiny. Čtěte také: Finančně-poradenský trh: Pojistkám šlapou na paty investice

Pokud se týká klientely, na kterou se Broker Consulting zaměřuje, jsme schopní obsloužit a reálně obsluhujeme široké spektrum klientů. Náš Finanční plán je služba, kterou může využít jak člověk s podprůměrnými příjmy, tak i lidé s příjmy v řádech statisíců korun měsíčně, řekl analytik společnosti Jan Lener.

Typickým klientem společnosti Broker Consulting je rodina s měsíčním příjmem okolo 30 tisíc korun. V Praze a v dalších městech je tento průměr zvýšen na 35 až 55 tisíc korun.

Pololetní obrat Fincentra těsně pod půl miliardou

Obrat společnosti Fincentrum se za první pololetí 2011 dostal na 488 milionů korun, což je o 25 procent více než ve stejném období loňského roku. Zhruba 1200 finančních poradců dokázalo za prvních 181 dnů letošního roku vygenerovat na 60 tisíc smluv. Čtěte také: Průzkum: Češi vs finanční poradci

Aktuální podmínky na českém trhu jsou pro finanční poradce skutečnou výzvou, komentoval hospodářské výsledky Fincentra předseda představenstva a generální ředitel Petr Stuchlík. Podle něj jde o velmi dobré výsledky, neboť se omezuje výhodnost stavebního spoření a velmi pomalu se rodí penzijní reformy.

Fincentru se prý daří i z hlediska zprostředkování úvěrů na bydlení. Poradci uzavřeli během výše uvedeného období na tři tisíc úvěrů, jejichž objem přesáhl čtyři miliardy korun. V tomto segmentu meziročně bylo uzavřeno o 66 procent smluv více než loni. Stejně se zvýšil i objem sjednávaných úvěrů a to o 78 procent.

Společnost má své aktivity i na Slovensku. Tamní pobočce Fincentra narostl obrat o 63 procent na 3,36 milionu eur (zhruba 82,2 milionu korun). Finančních poradců působí na Slovensku 450, kteří uzavřeli 13 tisíc smluv k finančním produktům.

OVB Allfinanz

OVB jako jediná společnost z našeho výčtu nezveřejnila hospodářské výsledky za Českou republiku, ale pouze za střední a východní Evropu. Do tohoto regionu spadá kromě naší země i Slovensko, Polsko a Maďarsko. V této oblasti zaznamenalo německé ústředí OVB růst provizních příjmů o 49,6 procenta oproti stejnému období loňského roku na 65 milionů eur (zhruba 1,59 miliardy korun). Čtěte také: AWD a OVB: Těžkosti třípísmenkových finančně-poradenských společností

Partners: Provizní obrat 650 milionů korun

S provizním obratem 650 milionů korun za první pololetí 2011 je společnost Partners for Life Planning na pomyslném prvním místě tohoto článku. Oproti stejnému období loňského roku jde podle poskytnutých údajů o 30procentní nárůst obratu. Tedy až na tajnosti AWD ČR a OVB Allfinanz, které informace o provizních obratech neposkytují. Počet poradců Partners bylo ve sledovaném období přes 2500. Partners udávají, že mají přes 240 tisíc klientů.

Podobně i samotný objem produkce je více než vysoký. Během prvního pololetí získali Partners na 52 tisíc nových klientů. Z celkového počtu uzavřených smluv se pravidelného investování týkalo 39 procent. Partners rovněž přímo sdělili, jak vysoký objem se týkal investičního životního pojištění. Smlouvy z tohoto typu pojištění se na pololetní produkci podílely z necelé čtvrtiny (24 procent). Neživotní pojištění se na celkovém objemu smluv podílelo z 11 procent a penzijní připojištění ze šesti procent. Hypoteční úvěry se podílely na objemu 3,4 procenta. Celkový objem sjednaných hypoték pak činil 5,8 miliardy korun. Čtěte také: Když se řekne: Partners. Finanční poradenství jinak

Nutno podotknout, že počet smluv se nemusí shodovat s počtem klientů. Každý klient může mít uzavřeno smluv několik.

Nespecializujeme se na určitou specifickou klientelu. Jsme schopni obsloužit a poskytnout přidanou hodnotu běžné rodině s průměrným či podprůměrným příjmem a máme i dostatečné vzdělané poradce a kvalitní portfolio produktů a nástrojů pro uspokojení privátních klientů s nadstandardními příjmy, řekla pro server investia.cz Lada Kičmerová, tisková mluvčí Partners for Life Planning.

Společnost Partners své pololetní výsledky dosud nezveřejnila. Server investia.cz je tak jediný v Česku, který tyto informace publikuje.