reklama

Práci snů u České pošty nehledejte

redakce dne 21. 06. 2016 - 00:00

Kdysi, ale opravdu hodně dávno, byla práce u České pošty elitní záležitostí. Nyní je práce na poště spíše za trest.

 

Výtky managementu, nekonečně dlouhé bezcílné porady vedení se zaměstnanci a snižování platu za každé nesplnění pracovní smlouvy. Tak nevypadá práce u zlého kapitalisty, nýbrž v područí státu, který Českou poštu provozuje. Jaká je práce na poště? Diskuse na internetu pomohou odhalit pracovní poměry u největšího tuzemského zaměstnavatele.

Čtěte také: Platy na České poště jsou hluboko pod průměrem

Chcete-li se naučit roztodivné kousky, nechte se zaměstnat u České pošty. Kromě stresu, vyčerpávající práce za málo peněz zažijete s nejvyšší pravděpodobností i bossing (šikana ze strany nadřízených).

Státní moloch s více než 30 tisíci zaměstnavateli se chová jako podnikatelský grázlík v Horní Dolní.

Čtěte také: Jak vypadá dobré pracovní místo?

Neznáte-li pracovní podmínky u České pošty, které se vztahují na běžné pošťáky a pošťačky, se kterými se denně setkáváte na pobočkách pošty anebo v terénu, kterak roznášejí dopisy, balíky anebo letáky, čtěte směle dále.

Termínované pracovní smlouvy a srážky ze mzdy

Česká pošta vytváří dokonalé prostředí k ždímání svých zaměstnanců. Zaměstnanecká politika České pošty spočívá v najímání pracovníků na pracovní smlouvy s prací na dobu určitou, nejčastěji na rok, a jejich následné prodlužování. Obnovování pracovních úvazků záleží na plnění plánu prodeje. Část z více než 30 tisíc zaměstnanců tvoří pracovníci a pracovnice přepážek, kteří mají ke své práci pošťáka, vykonávat profesi pojišťovacích a finančních zprostředkovatelů. Jakmile neplní prodejní plán, čekají ho sankce v podobě srážek ze mzdy, které mohou vést i k neprodloužení pracovní smlouvy.

Čtěte také: Co (ne)dělat, když vás vyhodí na hodinu…

Opakované uzavírání smluv

Zvládnout udat čtyři finanční produkty měsíčně je mnohdy složité i pro nejednoho finančního poradce, který má svou práci na plný úvazek, zvláště má-li svým klientům umět opravdu kvalifikovaně poradit. Pro běžného pracovníka pošty je jakákoliv přidaná hodnota nad jeho síly. Přeci jen leží jádro jeho pracovních činností jinde.

Čtěte také: Česká pošta sjednala v roce 2012 přes 50 tisíc smluv penzijního připojištění

Aby pracovník pošty dokázal splnit plán, uchyluje se v nejednom případě k uzavírání smluv sám na sebe.

Přístup České pošty a jejích aliančních partnerů připomíná Kocourkov. Pro splnění plánu prodeje stačí založený bankovní účet po uplynutí určité doby zrušit. Poté se kolečko opakuje. Proto mají některé pošťačky či pošťáci více běžných účtů, aniž by je potřebovaly. Je pro ně jednodušší si produkt založit a složit drobný poplatek za zřízení účtu, než aby se na konci měsíce stresovali, že nesplnili obchodní plán. Resty se navíc převádějí do dalších měsíců, takže když se jeden měsíc nedaří, přesouvají se dál.

Půjčka splacená tentýž den

Vyšší dívčí představuje sjednání spotřebitelského úvěru a jeho splacení v okamžiku, kdy peníze dorazily na účet potenciálního dlužníka. Do prodejní dokumentace stačilo připsat zmínku, že si klient úvěr na poslední chvíli rozmyslel.

Čtěte také: Nejlepší čas na změnu práce

Bez práce nejsou odměny

Za nesplnění prodejního plánu přichází pracovník pošty o část výplaty. Měsíčně jde klidně o tisícikoruny. Což je citelný zásah zvláště tehdy, kdy se platy na pobočkách pošt pohybují okolo 14 tisíc čistého měsíčně. Finančnímu serveru investia.cz je znám případ, když přepážková pracovnice přišla o polovinu jen tím, že drobně pochybila oproti pravidlům. Například tak, že se napila před klienty pošty anebo nenabídla s dostatečným úsměvem los zákazníkovi, kterého právě obsluhovala.

Čtěte také: Čtyři nejčastější příčiny vyhazovu z práce

Pošťáci v médiích

O situaci na České poště se zajímají i média. Na jaře letošního roku přinesl internetový pořad A dost! reportáž týkající se pracovněprávních podmínek na pracovištích České pošty. V současnosti strana Zelených přichází s iniciativou Pošťák není pojišťovák. Na stejnojmenném webu si lze nejrůznější výpovědi současných i bývalých zaměstnanců České pošty. Už jenom titulky jednotlivých příspěvků mluví za vše. Namátkou vybíráme například: Měl jsem pět účtů, přítelkyně tři. Šikanu na poště jsem vydržel rok.; K tlaku na prodej pojištění přibyl i roznos letáků bez příplatku; Před zákazníky jsme se nesměli ani napít. Těžké balíky musela tahat i těhotná kolegyně.