reklama

Klienti realitních makléřů: Donchuán a pragmatička

redakce dne 14. 04. 2014 - 00:00

Zájemci o nemovitosti mají různé důvody, proč se zajímají o danou nemovitost. Prodávající mohou mít jiné zájmy, než avizují.
 

Přinášíme dva příběhy, které připomínají epizody z legendárního televizního cyklu Bakaláři. Uvedené historky se prý opravdu staly. Pokud nám realitní makléři a makléřky, na jejichž základě jsme jejich zážitky připravili, nelhali anebo si nepřibarvovali realitu všedního dne. Čtěte také: Klienti realitních makléřů: Zvrhlík pronajímá byt a Mystery shopper

Makléř taxikář

V jednom menším středočeském městě se před lety jeden realitní makléř setkal se seniorkou, která prodávala rodinný domek. Ještě předtím, než odjeli na prohlídku, požádala paní makléře, jestli by jí nepomohl s převozem několika věcí z několika kilometrů vzdálené vísky, kde tehdy bydlela, do prodávaného domu. Makléř souhlasil, neboť to pro něho nebyla téměř žádná zajížďka. Rád svým klientům takto drobně pomáhal.

Když přijeli k prodávaného domku, makléř zajásal. Šlo o udržovaný rodinný dům v hezkém prostředí a zřejmě i dobré čtvrti. Podobných realit prodal v okolí již několik, takže měl v hlavě i zevrubnou cenu. Prodejní cenu nemovitost tipoval na plus mínus jeden milion korun. Zcela ho překvapilo, když paní požadovala téměr dvojnásobek. Slušně se jí snažil vysvětlit, že má příliš přemštěné představy. Paní si však stála za svou pravdou a nechtěla cenu snížit. Makléř jí poděkoval za její čas a odjel.

Po nějaké době si všiml na realitních serverech, že jiné realitní kanceláře onu nemovitost opravdu inzerují za dva miliony korun. Mávl nad tím rukou. Nabídka z realitních serverů nezmizela ani po dvou letech. Jen se měnily realitky, které dům inzerovaly. Postupem doby mu vše začalo dávat smysl. Dáma neměla o prodej nemovitosti zájem, nýbrž se potřebovala čas od času do domu dostat a sem tam do něho něco přepravit. Realitní agenty používala jako taxikáře, kteří ji ještě ochotně vynesli náklad do poschodí domu či na půdu a zároveň jí dělali příjemnou společnost.

Vilný stařec a zlatokopky

Vynalézavost některých starců, kteří si chtějí ještě zašpásovat s mladými děvčaty, nezná mezí. Jedné realitní makléřce, která se zaměřuje na prodej rezidenčních nemovitostí v centru Prahy se přihodilo, a prý nejednou, že na prohlídku přišel obstarožní elegantní stařec. Zajímal se o koupi bytu s výhledem na Hradčany. Po jeho boku se pohybovala elegantní kráska, která by mohla být klidně z místa česká misska. Slečna se rozplývala nad tím, jak bude mít všechno blízko a kamarádky zlatokopky puknou závistí.

Stařík se naparoval a vše si přísným okem přeměřoval. Realitní makléřka si začala představovat tučnou provizi za prodej bytu. Jenže z koupě bytu po pár dnech sešlo. Makléřka zatlačila slzičku lítosti nad zhatěným obchodem. O několik týdnů později zavolal stařík znovu. Žádal realitní makléřku o prohlídku stejného bytu. Na domluvenou prohlídku přišel opět čilý elegán vyššího věku avšak s novým dámským doprovodem. Slečna jako obrázek. Ani nyní nedošlo k prodeji nemovitosti.

Když se situace opakovala potřetí, zeptala se již realitní makléřka pána co to má znamenat. Jeho lakonická odpověď jí ani moc nepřekvapila. Stařík na stará kolena objevil živnou půdu pro své milostné touhy. Stačilo vzít slečnu na prohlídku drahého bytu a následujících několik dnů až týdnů měl o společnost postaráno.