reklama

Přehled finančně poradenských společností na našem trhu

Josef Janda dne 06. 10. 2010 - 08:00

V České republice působí mnoho finančně poradenských společností. Od úplně těch největších, které mají stovky spolupracovníků, až po ty nejmenší s několika poradci.

Vyznat se na českém trhu finančního poradenství tak může být pro nezasvěceného nesmírně složité. I když výběr finančního poradce je o dost jednodušší než před pár lety. Existuje řada mediálních mystery shoppingů, kdy se redaktoři nejrůznějších médií, pokoušeli zjistit, jak která společnost poskytuje finanční poradenství. Lze si tak udělat alespoň částečný obrázek o finančních poradcích, kteří působí pod hlavičkami jednotlivých firem. Čtěte více: Nezávislý finanční poradce: Jak ho vybrat a co nabízí

Tip: Podívejte se na seznam finančně poradenských společností působící v České republice.

Mezi největší poradenské společnosti v ČR patří především Partners Financial Service, Swiss Life Select, Broker Consulting, OVB Allfinanz a Kapitol.

Jak je finanční poradce placen?

Ve finančním poradenství existuje několik modelů úhrady za služby. Nejrozšířenější a nejznámější je model placení prostřednictvím provizí. Poradce sjedná klientovi finanční nebo pojistný produkt a získá za něj provizi. Dalším způsobem odměny poradce je paušální platba. Poradce si za své služby naúčtuje odměnu podle svého sazebníku, se kterým vás ještě na začátku jeho poradenství seznámí. Třetí možností, jak si poradci mohou vydělat, je kombinace obou služeb dohromady. Finanční nebo pojišťovací poradce tak získá provizi za uzavřené produkty a část jeho „výplaty“ bude ve formě poradenství.

Mezi nejznámější finančně poradenské společností patří AWD ČR, Broker Consulting, FinCentrum, Kapitol, OVB Allfinanz, Partners for Life Planning, Sophia Finance nebo ZFP Akademie. Některé z nich jsou dceřinné společnosti zahraničních společností (AWD, OVB), jiné si za své služby účtují paušální platby (Sophia Finance). Případně jde o mladé společnosti, které vznikly tím, že z jiné firmy odešel kmen čítající několika stovek finančních poradců (Partners). Čtěte více: Investovat individuálně anebo s odborníkem?

Zaklínadlo v podobě multi-level marketingu

Vyjma Sophia Finance fungují zbylé firmy na schématu multi-level marketingu (MLM), ve kterém se využívá pyramidového schématu. Pomyslná pyramida je rozdělena do několika úrovní. Na samé základně působí nováčci, přičemž na vrcholu jsou šéfové struktur, které mají desítky nebo stovky poradců. Mezi tím jsou poradci, kteří se rozdělují podle několika kritérií.

Pyramidální poradenské společnosti usilují o to, aby do jejich řad stále přicházeli noví poradci. Tlačí tak na vznik týmů o několika poradců. Avšak je možné fungovat i coby jednotlivec, který pod sebou nebuduje žádnou strukturu. Těch je však o dost méně. Čtěte více: Profese budoucnosti: Poradce pro vkladové produkty

Poradci, kteří vytvářejí týmy a budují pod sebou strukturu, mají často zprostředkovaně vyšší příjmy než poradci v podobě „vlků samotářů“. Mezi hlavní motivační faktory pro budování týmů stojí prostý fakt, že vedoucí takového týmu má provize i z produktů, které sjednají jeho podřízení.

Vznik a vývoj MLM schématu

Mezi hlavní milníky ve finančním poradenství stála německá poradenská společnost OVB Allfinanz. Ta proslula tím, že najímala pro prodej finančních produktů studenty, důchodce nebo ženy na mateřské dovolené. Tím se dostala k úplně všem segmentům klientům. Důležitým prvkem bylo zjednodušení řady finančních produktů do té podoby, že se smlouvy daly vyplnit během několika minut.

Profesionalizace poradenství pod taktovkou velkých firem

S tím jak přibýval počet produktů a lidem nestačily zjednodušené pojistky, začal tlak na kvalifikaci poradce. Jestliže se rozhodnete stát se poradcem na profesionální úrovni, počítejte s tím, že se poradenství budete muset věnovat na plný úvazek. Trochu stranou stojí studenti, nad kterými zatím poradenské společnosti mhouří oči. Pracovat na plný úvazek a přivydělávat si poradenstvím tak například pro AWD nebo Partners není možné. Jejich heslo, že profesionální služby můžete poskytovat ten, který se finančnímu poradenství věnuje naplno, není liché. Čtěte více: Spočítejte si hodnotu peněz ve vašem finančním portfoliu

Konkurence je v poradenství veliká. Služeb poradců využívá jen zlomek těch, kterým je skutečně určen. Velký vliv na to mají i divoká devadesátá léta minulého století, kdy finanční poradenství nebylo příliš regulováno a na trhu se vyskytovala řada podvodníků, kterým šlo jen o provizi.

Finanční poradenství v kostce

Přečtěte si další články o finančním poradenství. Připravili jsme pro vás tématickou obsahovou sekci Finanční poradenství, ve které naleznete důležité informace o finančních poradcích a finančně poradenských společnostech působící v České republice.