reklama

Přejeme vám v komunálních volbách šťastnou ruku

Josef Janda dne 15. 10. 2010 - 12:00

V nadcházejících komunálních volbách a doplňovacích volbách do jedné třetiny Senátu vám přejeme šťastnou ruku. Zvolit ideální složení obecního zastupitelstva není tak snadné.

Význam voleb je v demokratickém zřízení zcela zásadní. Je to alfa i omega dalšího společenského a politického života v obci. Mít fungující zastupitele a radní nemusí být zrovna jednoduché. Své o tom ví voliči v malých obcích o padesáti chalupách, tak i lidé z velkých měst.

Jak volit politiky?

Nebudu zde popisovat volební systém do komunálních voleb. O hodně důležitější je znalost problematiky v dané obci, přehled jednotlivých kandidátů a jejich plánech a vizích. V neposlední řadě je důležité vodítko i toho, co již kandidát v minulosti vykonal. Platí to zejména o těch politicích, kteří svůj mandát obhajují. Čtěte více: Komunální a senátní volby ve znamení kmotrů a nemakačenků

Neměli byste proto zapomínat, za čím vězí úsilí konkrétního kandidáta a co je kolektivním dílem celého zastupitelstva bez rozdílu stranické příslušnosti. Například budování infrastruktury je většinou kolektivním dílem. Avšak konkrétní společenská akce nebo drobnost v podobě odhalení pamětní desky nebo sochy ve veřejném prostoru může být dílem jednotlivce.

Pro zvolení vhodných zástupců komunální politiky si tak každý z nás musí odpovědět sám. Záleží na úhlu pohledu, zkušeností a sympatií k tomu či onomu politikovi nebo političce.