reklama

Pro koho je privátní bankovnictví?

Josef Švejda dne 19. 10. 2010 - 08:00

Privátní bankovnictví. Pro někoho přání a nedostižný sen, pro jiného naopak denní záležitost. Jak je na tom v Česku privátní bankovnictví? Zjistili jsme za vás.

Privátní bankovnictví se od toho běžného liší v řadě ohledech. Prvním a zároveň klíčovým prvkem je výše bankovního účtu klienta, který chce využívat služeb privátních bankéřů. Finanční hranici, od kterého se privátní bankovnictví odvozuje, mají banky různě nastavenou. V některých bankách činí tato hranice výše tří milionů korun, jiné ji mají od dva miliony korun výše a některé i od deseti milionů. Závisí na strategii té či oné banky.

Privátní bankovnictví v režii bank

Získat privátní bankovnictví je pro Čechy rok od roku snadnější. Jednak dochází k tomu, že přibývá lidí, kteří mají na svém běžném účtu několik milionů korun. Za druhé se čím dál více bank pouští k lovení privátní klientely, takže dochází ke snižování nároků na finanční objem takového klienta.

I když celá řada bank uvádí, že privátní bankovnictví poskytuje těm, kteří mají na účtu nejméně tři nebo pět milionů korun, dají se najít i banky, kterým stačí suma mezi jedním až třemi miliony korun. Záleží tak na každé bance. Čtěte více: Profese budoucnosti: Poradce pro vkladové produkty

Cílem privátního bankéře je nabídnout klientovi takové finanční produkty, které se mu nejvíce vyplatí. Avšak privátní bankovnictví je v České republice zlými jazyky srovnáváno spíše k bankovnímu poradenství pro většinovou – retailovou – klientelu.

Hlavním cílem privátního bankovnictví všech bank, které ho v Česku nabízejí, je pomáhat svým klientům při ochraně a zhodnocování jejich peněz. Banky tak nabízí vysoce kvalifikovaný personál, který pozorně naslouchá potřebám klientů a řeší jejich přání a tužby. Usilují tak o dlouhodobý vztah, který je postaven na vzájemné důvěře a profesionalitě. Čtěte více: Investovat individuálně anebo s odborníkem?

Banky poskytující privátní bankovnictví

V Česku fungují i další banky, které poskytují privátní bankovnictví. Patří mezi ně například Česká spořitelna, J&T Bank, PPF Banka nebo Raiffeisenbank.

Avšak pomyslným Rolls Roycem v privátním bankovnictví je banka Sal. Oppenheim Jr. & Cie, která nabízí služby privátního bankovnictví od roku 1789. Banku Sal. Oppenheim koupila ze tří čtvrtin v minulém roce Deutsche Bank. Čtěte více: Přehled finančně poradenských společností na našem trhu

Další tradiční privátní bankou je HSBC Bank, která v minulém roce prodala divizi privátního bankovnictví České spořitelně. V zahraničí však HSBC Bank privátní bankovnictví poskytuje a to na celkem 91 obchodních místech. Čtěte více: Nezávislý finanční poradce: Jak ho vybrat a co nabízí

Privátní bankovnictví a české banky

Mezi českými bankami lze narazit na několik bank, které se věnují klientele, jenž má na svém běžném účtu nejméně tři a více milionů korun. Přinášíme jejich krátký souhrn.

Komerční banka

Komerční banka poskytujete svým klientům privátní bankovnictví od zůstatku na běžném účtu ve výši deseti a více milionů korun. Klienti, kteří mají na svém účtu alespoň 20 milionů korun, mohou využít zázemí pobočky banky na Václavském náměstí v Praze. Ona pobočka je pro klienty jakýmsi bonusem. Samozřejmě na kvalitě privátního bankovnictví by nemělo mít vliv, jestli budete na pobočce v centru města anebo na jeho okraji. Čtěte více: Kolik zaplatíte na poplatcích při investicích do otevřených podílových fondů v rámci skupiny Komerční banky?

LBBW Bank

Privátní bankovnictví německé LBBW Bank, která má pobočky i u nás, je zaměřeno na klientelu, jež má na svém účtu jistinu alespoň tři miliony korun.

Československá obchodní banka

ČSOB poskytuje privátní bankovnictví pro klienty, na jejichž bankovním kontu jsou alespoň tři miliony korun.

UniCredit Bank

Stejnou částku pro přiznání privátního bankovního poradenství jako je v případě Československé obchodní banky, musejí mít na účtu i klienti UniCredit Bank. Tedy nejméně tři miliony korun.

Finanční poradenství v kostce

Přečtěte si další články o finančním poradenství. Připravili jsme pro vás tématickou obsahovou sekci Finanční poradenství, ve které naleznete důležité informace o finančních poradcích a finančně poradenských společnostech působící v České republice.