reklama

Proč probíhá reforma penzí zrovna nyní?

redakce dne 02. 08. 2012 - 01:00

Napadlo vás někdy, proč zrovna nyní je aktuální důchodová reforma? Proč se zavádí druhý a třetí pilíř a jaké jsou souvislosti?
 

Upozornění pro čtenáře. Tento příspěvek je postaven na spekulaci. Nechceme nikoho navádět, že závěry v tomto textu mají nějaký reálný podklad. Zkrátka nás napadlo, co by kdyby. Nejen Alenka v říši divů mohla být za zrcadlem. Možná, že nemáme informace vyzdrojované, ale čas od času je článek podobný tomuto vhodným doplněním celé problematiky týkající se důchodové reformy. Máte-li rádi konspirační teorie, jistě si v článku přijdete na své.

Lobby penzijních fondů

Lobbyistická skupina penzijních fondů a pojišťoven je mimořádně silná. Jedna z možných hypotéz je taková, že si zkrátka akcionáři fondů a pojišťoven vylobbovali změnu, která současný důchodový systém rozšíří o třetí pilíř a zavede možnost vyvést část peněz do fondového investování budoucích penzijních společností. Těmto společnostem se tak dostanou do správy další peníze, které končily v eráru. Obdržet každoročně několik desítek miliard korun navíc je snem každé investiční společnosti.

Přicházejí první výsluhy

V posledních několika letech je možné začít čerpat výsluhu v rámci penzijního připojištění. Tedy za předpokladu, že jste si tento produkt sjednali během první poloviny 90. let minulého století. Pokud podlehnete vládní kampani a vstoupíte do třetího pilíře coby účastníci doplňkového penzijního spoření, přijdete o možnost výsluhy. Získat po 15 letech polovinu uspořených finanční prostředků je z investičního hlediska dostatečnou motivací k tomu, tyto peníze dále zhodnocovat s vidinou snazšího života v penzi.

Nízké provize

Co naopak stojí za vyvrácení je mýtus, že finanční poradci získají na provizích za sjednané smlouvy vedoucí do druhého pilíře pohádkové provize. Nejsme na Slovensku, kde byly provize tak vysoké, že řada tamních finančních poradců na reformě velice zbohatla. Aktuální výše provizí jsou zastropované na 3,5 procenta z průměrné hrubé mzdy. Finanční poradci tak nebudou do reformy penzí lákat kdekoho. O dost více se jim vyplatí, když s klienty naváží dialog a sestaví pro ně portfolio odpovídajících investičních, pojistných a spořicích produktů.

Čtvrtý pilíř

Tři pilíře důchodové reformy jsou plně v režii státu, čtvrtý pilíř pak pod taktovkou finančně-poradenských společností, pojišťoven, fondů a investičních společností. Hledáte-li souvislosti i tam, kde nejsou, můžete vzít v úvahu, že čtvrtý pilíř je rovněž nápadem pojišťoven a investičních společností. Nahnat do druhého pilíře část populace a pro tu zbylou vymyslet něco extra, třeba něco jako čtvrtý pilíř. Přemýšlivější část populace pak nalákat na soukromý model zhodnocování peněz a slangově ho pojmenovat jako čtvrtý pilíř. Opět třeba do černého.

Všechny výše vyjmenované možnosti berte prosím s rezervou. Jak bylo uvedeno, nejde o ověřené informace, nýbrž o domněnky. V redakci jsme popustili uzdu fantazie a vznikl tento článek.