reklama

Proč začít s důchodem už ve dvaceti

redakce dne 03. 08. 2012 - 01:00

Máte-li možnost, začněte se na stáří připravovat co nejdříve. Nejlépe hned, jakmile vyděláte první výplatu.
 

Příprava na stáří začíná již v mladém věku. Jakmile na vašem osobním účtu přistane první výplata, je nejvyšší čas začít s přemýšlením, jak peníze co nejlépe zhodnotit. Pro alespoň orientační stanovení budoucích finančních potřeba v důchodu stačí vzít aktuální životní úroveň. To znamená, že takový příjem, jaký máte nyní, byste chtěli mít i ve stáří.

Starobní důchod plus renta

Pro snazší představu jsme vytvořili několik variant téže situace, které lépe nastíní celou problematiku. Na samém začátku se nachází třicetiletá žena Milena, která má průměrný příjem. Každý měsíc se jí na osobním účtu objeví 20 tisíc korun. Podle výpočtu na důchodové kalkulačce umístěné na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí by měl být její starobní důchod v roce 2049 zhruba 12 776 korun. Aby si i ve stáří zachovala nynější životní úroveň, bude starobní důchod každým měsícem „dorovnávat“ přibližně sedmi tisíci korunami. Pro získání dostatečné sumy má 37 let.

Předpokládejme, že se Milena dožije věku 95 let. V důchodu tak stráví 28 let a zemře v roce 2077. Každý měsíc, po celou dobu svého života na penzi, bude pobírat ekvivalent současných sedmi tisíc korun.

Zachování životní úrovně = 2 352 000 Kč

Z výše uvedeného vyplývá, že si tato mladá žena bude muset naspořit nejméně 2,352 milionu korun. Suma vznikla prostým vynásobením měsíční renty (tj. 7000 Kč x 12 měsíců v roce x 28 let). Pokud toto číslo obrátíme, bude muset Milena každoměsíčně odložit stranou 5 297 korun (2 352 000 / (444; kde druhé číslo představuje počet měsíců za dobu 37 let). Z pravidelně dosahovaného příjmu jde o dost velkou sumu.

Bude-li Milena s přípravou na důchod otálet a začne třeba až ve čtyřiceti, bude muset každým měsícem odložit 7 259 korun, v padesáti pak 11 509 korun. Jak je patrné z těchto jednoduchých propočtů, je získání odpovídající sumy s přibývajícím věkem o něco složité. Je velký rozdíl mezi sumou 11 tisíci a 4 170 korun, které by Milena mohla odkládat, kdyby začala s přípravou na důchod při dosažení 20. narozenin.

Mechanické spoření nestačí

Jenže odložit z čistého platu 20 tisíc korun stranou třeba pět, šest tisíc korun měsíčně, znamená napjatý rozpočet. Mechanickým spořením, kdy pravidelně odkládáte přesně danou sumu, vytčeného cíle dosáhnete, ale váš život se trochu zploští. Potřebnou dynamiku do zhodnocování peněz přinese investování.

Pro zjednodušení nebylo v příkladu použito zhodnocování peněz a ani působení inflace.