reklama

Provize finančních poradců pod drobnohledem

redakce dne 03. 05. 2011 - 00:00

Finanční poradci a další specialisté na finanční, investiční, úvěrové nebo pojišťovací produkty jsou nejčastěji odměňováni formou provize. Ta může činit od jednotek procent z roční platby až po násobky uhrazených ročních plateb.

Za finanční poradenství je možné si nechat zaplatit třemi různými způsoby. První způsob je pevná částka za hodinu práce, druhou provize, třetím druhem odměny je kombinace obou předchozích. Nezávislé finanční poradenství je tak kromě široké institucionální a produktové nabídky právě o tom, že poradce pro klienta pracuje bezplatně. Respektive poradce očekává, že klient uzavře smlouvu na nějaký finanční produkt. Uzavřením a uhrazením první platby získává finanční poradce nárok na provizi, tedy svou odměnu.

Výše nastíněný provizní mechanismus funguje ve všech velkých finančně-poradenských společností jako je například AWD ČR, Broker Consulting, Fincentrum, Partners for Life Planning, ale i v těch menších jako je Top Consultant. Čtěte více: AWD a OVB: Těžkosti třípísmenkových finančně-poradenských společností

Není provize jako provize

Jestliže finanční poradce spolupracuje v některé ze struktur, které vytváří finančně poradenské společnosti, nedostává celou provizi, jenž vyplácejí jednotlivé finanční instituce firmě, pod jejíž hlavičkou pracuje. Díl, který připadne poradenským firmám, je často v rozmezí 20 až 40 procent z každé provize. Společnosti z něho financují svůj běžný provoz, back office, reklamu apod. Finanční poradce tak nedostává plnou provizi, ale jen její poměrnou část.

Odměna pro finančního poradce se nazývá provize a jde o procentní vyjádření z hodnoty sjednávaného finančního produktu.

Dalším způsobem, jak poradenské společnosti krátí svým poradcům provize je podle délky praxe. Působí-li v poradenství nováček, nezískává nárok na plnou provizi. Kromě nutného „desátku“ na svůj provoz si firma bere ještě další peníze za zaučení. Začínající poradci jsou tak pro finančně-poradenské společnosti doslova zlatým dolem. Díky jejich aktivitě společnost pronikne mezi jejich přátele a známé. Nováček tak nezískává plnou odměnu, i když platba za pojistný nebo jiný produkt je úplně stejná, jako kdyby působil v oboru nějakou dobu.

Tip na článek: Provize z hypotéky

Drobnou výjimkou je v tomto případě nově vzniklá finančně-poradenská společnost PlanSecur, která vyplácí poradcům plnou výši provizí. Poradci naopak za zpracování každé smlouvy zaplatí předem daný poplatek. Třeba za sjednaný hypoteční úvěr ve výši dvou milionů korun je provize jedno procento, což je 20 tisíc korun. PlanSecur si však vezme například jen dva tisíce korun. Standardní odvod provize poradenské společnosti by byl mezi čtyřmi až osmi tisíc korun.

Provize a stornoprovize

Za dobře vykonanou práci náležejí poradcům provize, za špatně odvedenou je čeká storno. Stornoprovize se účtuje v okamžiku, kdy klient vypoví již uzavřenou smlouvu. V praxi se používají dva způsoby, jak se uchránit před výpovědí smlouvy klientem. První z nich je, že finanční nebo pojišťovací instituce vyplácí provizi postupně v čase. Druhým možným způsobem jsou smluvně vázané stornoprovize, které musí naopak poradce uhradit.

Pro upřesnění dodejme, že stornoprovize platí finančním institucím samy poradenské firmy, které pak dlužné částky vymáhají po svých poradcích, potažmo je odečtou od provizí připravených k výplatě. Nejčastěji se stornoprovize týkají prvních dvou až čtyř let od uzavření smlouvy. Později se již ke stornu provizí nepřistupuje.

Orientační výše provizí za finanční produkty

Název produktuOrientační výše provize

Spořicí účet150 - 250 Kč

Stavební spoření1 % z cílové částky

Penzijní připojištění250 - 450 % z měsíční úložky

Rizikové životní pojištění40 - 70 % z ročního pojistného

Kapitálové životní pojištění90 - 160 % z ročního pojistného

Investiční životní pojištění90 - 190 % z ročního pojistného

Cestovní pojištění10 - 20 % z jednorázového pojistného

Povinné ručení10 - 30 % z ročního pojistného

Havarijní pojištění20 - 30 % z ročního pojistného

Pojištění odpovědnosti10 - 20 % z ročního pojistného

Pojištění domácnosti nebo pojištění nemovitosti20 - 40 % z ročního pojistného

Úrazové pojištění40 - 60 % z ročního pojistného

Zdroj: banky a pojišťovny

Kolik vydělá poradce za uzavření životního pojištění?

Sjedná-li pojišťovací poradce svému klientovi kapitálové nebo investiční pojištění a předepsaná platba pojištění bude činit jeden tisíc korun měsíčně, získá poradce provizi v rozmezí od 9000 do 16 tisíc korun.

Kolik a jak často vracejí finanční poradci své provize zpět není známo. Většina finančně-poradenských společností tuto informaci úzkostlivě tají před veřejností i před konkurencí.

Finanční poradkyně

Provize, provize, provize

Provize jsou ve finančním poradenství alfou omegou. Jejich výše, nastavení podmínek výplaty a případně storna, patří mezi nejcitlivější záležitosti finančních poradců a zprostředkovatelů. Vybrali jsme zajímavé příspěvky, které se provizím věnují.

Provize finančních poradců za hypotéku bývá stanovena procentně z celkové výše hypotečního úvěru. Standardně bývá provize finančních poradců za hypotéku stanovena okolo jednoho procenta.